Rīgas Geto un Latvijas holokausta muzejs aicina iedzīvotājus ziedot muzeja uzturēšanai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas Geto un Latvijas holokausta muzejs aicina sabiedrību ziedot muzeja uzturēšanai, informēja muzeja izpilddirektore Jūlija Tereščenko.

Viņa pavēstīja, ka Covid-19 pandēmijas seku un strauji augošo apkures izmaksu dēļ Rīgas Geto un Latvijas holokausta muzeja nākotne ir apdraudēta. Tereščenko pauda cerību, ka ar sabiedrības atbalstu ir iespējams pārlaist ziemu un nākamgad īstenot iecerētos plānus - muzeja akreditācijas saņemšanu un rekonstrukciju. Tāpēc pirmo reizi muzeja desmit pastāvēšanas gadu vēsturē muzeja pārstāvji vēršas pie plašākas sabiedrības, aicinot ziedot līdzekļus muzeja uzturēšanai.

Muzeja valdes loceklis, rabīns Menahems Barkahāns norādīja, ka muzejs ir privāts, un desmit gadu laikā tā uzturēšana pamatā ir finansēta no apmeklētāju ziedojumiem, tomēr tagad, kad muzeja nākotne ir apdraudēta, muzejs ir gatavs spert neordinārus soļus un pirmo reizi aicināt plašāku sabiedrību ziedot muzeja uzturēšanai.

"Mūsu apmeklētāji atzinīgi vērtē to, ka, salīdzinot ar līdzīgiem muzejiem citviet pasaulē, mūsu muzeja skatījums ir vērsts uz dzīvi, cerību un nākotni.

Ceram, ka mūs sadzirdēs tie, kuriem ir svarīga vēstures liecību saglabāšana, sabiedrības vienotība un pagātnes pieminēšana ar skatu uz nākotni," uzsvēra Barkahāns.

Tereščenko atzīmēja, ka ieeja muzejā vienmēr ir bijusi bez maksas, un galvenais ienākumu avots tā uzturēšanai bijuši apmeklētāju ziedojumi. Tomēr pēdējos divos gados pandēmijas dēļ muzeja viesu skaits strauji sarucis, jo samazinājusies ārvalstu tūristu plūsma, un muzeja durvis uz laiku bijušas slēgtas valstī noteikto ierobežojumu dēļ.

Pirms pandēmijas muzeju gadā apmeklēja ap 20 000 cilvēku, taču šogad ieradušies vien 3500, līdz ar to arī ziedojumu apjoms bijis ievērojami mazāks. Turklāt šoziem enerģijas cenu kāpuma dēļ strauji sadārdzinājusies muzeja uzturēšana. Lai gan tiek apsildīta tikai ceturtā daļa telpu, novembrī gāzes rēķins bijis 2000 eiro ierasto 500 eiro vietā, taču priekšā vēl ir vairāki ziemas mēneši un citi rēķini.

"Pirmo reizi vērsties pie sabiedrības ar aicinājumu ziedot mūs pamudināja cilvēku atsaucība pēc tam, kad sociālajos tīklos publicējām lūgumu atbalstīt mūs, lai segtu rēķinus par gāzi. Sapratām, ka sabiedrība ir gatava iesaistīties, un tas iedrošināja," pauda muzeja izpilddirektore.

Muzeja pārstāvji vērsušies arī valsts iestādēs ar lūgumu piešķirt papildu finansējumu, taču pagaidām nav zināms, vai līdzekļus būs iespējams atvēlēt. Muzeja uzturēšana mēnesī izmaksā ap 7500 eiro, tāpēc mērķis ir ziedojumos savākt finansējumu vismaz 20 tūkstošu eiro apmērā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu