Uzņēmums: Elektrības patēriņš lēnām atguvies no ierobežojumu sākotnējā šoka (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Latvijas elektrības patēriņš lēnām atguvies no pandēmijas ierobežojumu sākotnējā šoka.

Šogad deviņos mēnešos AS "Sadales tīkls" sadalītās elektroenereģijas apjoms pieaudzis par 3%, norādīja "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Viņš skaidroja, ka Covid-19 pandēmijas ierobežojumu ietekmē kopējais elektroenerģijas patēriņš Latvijā 2020.gadā piedzīvoja jūtamu kritumu - tas samazinājās visos sektoros, izņemot mājsaimniecības, kur neliels patēriņa pieaugums bija skaidrojams ar attālināto darbu un mācībām.

Savukārt šī gada otrajā pusē jau novērojama elektrības patēriņa "atgūšanās" jeb pakāpenisks kāpums salīdzinājumā ar pērno gadu.

Ja 2020.gada deviņos mēnešos "Sadales tīkla" sadalītās elektroenerģijas apjoms veidoja 4624 gigavatstundas (GWh), tad šī gada deviņos mēnešos - 4772 GWh jeb par aptuveni 3% vairāk.

Jansons skaidroja, ka arī nākotnē elektroenerģijas patēriņš neapšaubāmi augs, to veicinās gan plašāka elektrifikācija mājsaimniecībās, gan arī nepieciešamība pāriet uz arvien plašāku zaļo ražošanu. Tostarp būtisku elektroenerģijas daļu klienti nākotnē ražos paši, izmantojot mikroģeneratorus - visbiežāk tieši saules paneļus.

Latvijā 2021.gada nogalē sadales sistēmai ir pieslēgti apmēram 2100 mikroģeneratori (pārsvarā saules) ar kopējo elektroenerģijas ražošanas jaudu 13,9 megavati (MW).

Jansons skaidroja, ka pērn visa gada laikā valstī tika uzstādīti nedaudz virs 450 mikroģeneratoriem ar kopējo jaudu 2,9 MW, bet šogad līdz decembra vidum uzstādīti aptuveni 1000 mikroģeneratori ar kopējo jaudu 7,1 MW.

"Tātad gada laikā mikroģenerācijas apjomi ir dubultojušies. Prognozējam, ka tuvākās desmitgades laikā gan uzstādīto mikroģeneratoru skaits, gan jauda varētu desmitkāršoties - līdz pat 17 000 iekārtām un 100 MW kopējai jaudai 2030.gadā," pauda "Sadales tīkla" vadītājs.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu