Sankcijām pakļauto Krievijas un Baltkrievijas personu līdzekļi Latvijas bankās tiks iesaldēti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Noteikto finanšu sankciju ietvaros tiks iesaldēti Krievijas un Baltkrievijas sankcionēto personu līdzekļi, kas atrodas Latvijas finanšu iestādēs, vienlaikus tiks atļauta maksājumu veikšana, ja tas ir saistīts ar personu pamatvajadzību nodrošināšanu, otrdien preses konferencē sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Naudas atmazgāšanas novēršanas un sankciju departamenta direktors Kristaps Markovskis.

Viņš informēja, ka nebūs iespējams veikt maksājumus sankcijām pakļautajām personām un viņi tos nesaņems, kā arī nevarēs veikt maksājumus par sankcijās noteiktajām precēm un pakalpojumiem, kā arī veikt operācijas ar finanšu instrumentiem atbilstoši sankcijās paredzētajiem ierobežojumiem.

Sankcijas ir noteiktas arī virknei Krievijas banku, kas nozīmē, ka nevarēs tikt veikti maksājumi ar šīm bankām. Vienlaikus sankciju regulējums paredz iespēju FKTK sniegt atļaujas maksājumu veikšanai, ja tas ir saistīts ar personu pamatvajadzību nodrošināšanu, piemēram, pensiju saņemšana, valsts nodevu maksājumi, medicīniskie izdevumi, komunālie maksājumi, juridiskie pakalpojumi un tamlīdzīgi.

Ņemot vērā, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir saikne ar Krieviju un Baltkrieviju, lai nodrošinātu maksājumu izpildi, kas nepieciešami personu pamatvajadzību apmierināšanai, FKTK izsniegs finanšu iestādēm ģenerālo atļauju šādu maksājumu izpildei.

Ja personas maksājums neietilps ģenerālās atļaujas tvērumā, bet pēc savas būtības un rakstura būtu atzīstams par nepieciešamu personas pamatvajadzību nodrošināšanai, persona varēs vērsties ar lūgumu apkalpojošā bankā. Savukārt banka tālāk vērsīsies pēc individuāla maksājuma izpildes atļaujas FKTK.

Markovskis aicināja iedzīvotājus izturēties ar sapratni, ja bankas uzdod papildus jautājumus par maksājumu uz vai no Krievijas vai Baltkrievijas izpildes mērķi vai maksājumu detaļām. Šīs papildus izpētes mērķis ir pārliecināties, ka maksājumi netiek veikti sankcionētajām personām vai šo personu interesēs.

Markovskis uzsvēra, ka jebkuram riska jomā strādājošam uzņēmumam ir pienākums izvērtēt sankciju prasības un savu partneru atbilstību sankcijām. Tāpat uzņēmumiem jāveido iekšējās kontroles sistēmas, kuras izvērtē, vai darījumu partneriem ir kāda saistība ar sankcionētām personām vai uzņēmumiem.

Piemēram, ja uzņēmuma sadarbības partnera īpašnieks ir sankcionēta persona vai uzņēmums, tad sadarbība ir jāpārtrauc. Savukārt, ja sankcionētajai personai vai uzņēmumam ir netieša kontrole pār sadarbības partneri, tad sadarbību var pārtraukt vai arī turpināt, apzinoties visus riskus. Ja šādi riski uzņēmumā netiek akceptēti, tad labāk sadarbību pārtraukt, teica Markovskis.

Uz jautājumiem, kā sankcijas var ietekmēt Latvijā dzīvojošos Krievijas pensiju saņēmējus, vai arī Latvijas rezidentus Krievijas pilsoņus, kuriem jāveic komunālie maksājumi par saviem īpašumiem, Markovskis atbildēja, ka gan pensijas, gan komunālie maksājumi ir pamatvajadzības, attiecīgi, tiem nebūtu jātiek traucētiem.

Vienlaikus Markovskis vērsa uzmanību, ka gadījumos, kad naudas pārskaitījumi notiek starp vairākām valstīm, jārēķinās ar garu izvērtēšanas ķēdi citās valstīs un to, ka šī naudas plūsma var tikt apturēta. Markovskis piebilda, ka FKTK strādās arī ar ārvalstu kolēģiem, lai no sankcijām neciestu tie, kam no tām nav jācieš.

Jau ziņots, ka pirmdien līdz ar publicēšanu Eiropas Savienības (ES) oficiālajā vēstnesī stājušās spēkā sankcijas pret Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātiem oligarhiem un propagandistiem, kas noteiktas saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu.

ES "melnais saraksts" papildināts ar 26 fiziskām personām un vienu juridisko personu un to kopējais skaits pieaudzis līdz attiecīgi 696 un 56.

Sankcijām - vīzu aizliegumam un aktīvu iesaldēšanai - pakļauti "Rosņeftj" vadītājs Igors Sečins, "Transņeftj" vadītājs Nikolajs Tokarevs, uzņēmējs Ališers Usmanovs, miljardieris Pjotrs Avens, "Alfa-Bank" līdzīpašnieks miljardieris Mihails Fridmans, čellists un miljardieris Sergejs Roldugins, vicepremjers Dmitrijs Černišenko, būvniecības ministrs Ireks Faizuļins, satiksmes ministrs Vitālijs Saveļjevs, partijas "Vienotā Krievija" Ģenerālpadomes sekretārs Andrejs Turčaks, oligarhs un Šeremetjevas lidostas direktoru padomes vadītājs Aleksandrs Ponomarenko, oligarhs Genadijs Timčenko, "Severgroup" priekšsēdētājs Aleksejs Mordašovs, "Promsvjazbak" vadītājs Pjotrs Fradkovs.

Sankcijas noteiktas arī Putina preses sekretāram Dmitrijam Peskovam un Kremļa propagandistiem Tigranam Keosjanam, Olgai Skabejevai, Arkādijam Mamontovam, Antonam Krasovskim, Zaharam Priļepinam, Romanam Babajanam un Modestam Koļerovam.

Tāpat sankcijas noteiktas militārpersonām Sergejam Pinčukam, Aleksejam Avdejevam, Rustamam Muradovam un Andrejam Sučevojam.

Sankcijas arī noteiktas apdrošināšanas kompānijai "Sogaz".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu