Aptauja: 38% uzņēmēju uzskata, ka pandēmija radījusi arī pozitīvu pienesumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dators. Ilustratīvs attēls.
Dators. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Latvijā 38% uzņēmumu vadītāju un uzņēmēju uzskata, ka Covid-19 pandēmijai bijuši arī daudzi pozitīvi aspekti, pavēstīja mobilo sakaru operatora SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) pārstāvji, atsaucoties uz sadarbībā ar tirgus izpētes kompāniju "RAIT Custom Research Baltic" veikto aptauju.

Kā galvenais ieguvums no pandēmijas minētas izmaiņas darba veikšanas un organizēšanas procesā - attālināta pienākumu plānošana un veikšana, papildu digitālo risinājumu ieviešana, kā arī digitālo prasmju uzlabošana.

Tāpat Latvijas uzņēmumi, kā pozitīvu pandēmijas pienesumu min izmaksu ietaupījumu biroja īrei vai ikmēneša izdevumiem par elektrību un degvielu.

Tāpat daļa uzņēmēju norāda, ka pandēmija ļāvusi palielināt apgrozījumu un peļņu, kā arī šajā laikā pieaudzis darba apmērs un attīstīti jauni darbības virzieni.

Aptaujas dati liecina, ka 61% uzņēmumu pirms Covid-19 pandēmijas pilnībā strādāja klātienē, bet 22% darba pienākums veica kombinēti - daļēji klātienē, daļēji attālināti. Vienlaikus 12% uzņēmumu jau pirms pandēmijas darbu varēja organizēt pilnībā attālināti.

Savukārt 38% aptaujāto vadītāju un uzņēmēju norāda, ka pandēmijas laikā ieviestās izmaiņas varētu tikt saglabātas daļēji, 30% uzņēmumu netiek plānots saglabāt Covid-19 pandēmijas laikā ieviestās pārmaiņas, bet 15% uzņēmumu apsver darba organizācijas izmaiņas saglabāt.

Uzņēmumu gatavība pilnībā vai daļēji saglabāt attālinātā darba principu ir cieši saistīta ar uzņēmuma digitalizācijas pakāpi.

Aptaujas dati liecina, ka 23% uzņēmēju uzskata, ka viņu pārstāvētais uzņēmums ir lielā mērā digitalizēts, tikmēr 50% novērtējuši uzņēmuma digitalizāciju kā vidēju, taču 27% uzskata, ka tā digitalizācijas pakāpe ir zema.

Neskatoties uz uzņēmuma darbības sfēru, 48% Latvijas uzņēmumu apzinās, ka procesu digitalizācija uzņēmumam var sniegt lielu vai vidēju pievienoto vērtību. Biežāk minētie iemesli, kāpēc uzņēmumi ir veikuši vai veiktu biznesa procesu digitalizāciju, ir uzņēmuma nākotnes iespēju paplašināšana, veiktspējas palielināšana, kā arī sekošana aktuālajām tendencēm nozarē un izmaksu samazināšana.

LMT prezidents Juris Binde norāda, ka pandēmijas laikā audzis to uzņēmumu skaits, kas novērtē digitalizācijas priekšrocības. "Ir skaidrs, ka arī pēc ierobežojumu atcelšanas vairs nebūs kā agrāk - uzņēmumi ir būtiski mainījuši darba procesu, arvien lielāku nozīmi piešķirot tehnoloģijām, ko apliecina arvien pieaugošais mobilo datu pārraides apjoms," viņš min.

Uzņēmēju aptauju par Covid-19 ietekmi un digitalizāciju, pēc LMT pasūtījuma, 2022.gada februārī veica tirgus izpētes kompānija "RAIT Custom Research Baltic", tiešsaistē aptaujājot 301 vadītāju un uzņēmēju Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu