Pētījums: gulēt ar ieslēgtu gaismu nav labi veselībai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka gulēšana naktī vidēji, nevis vāji apgaismotā istabā var novest pie paātrinātas sirdsdarbības miegā un insulīna rezistences nākamajā dienā.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Proceedings of the National Academy of Sciences”, tika iekļautas divas desmit veselīgu pieaugušo grupas. Vienas grupas dalībnieki eksperimentā divas naktis gulēja vāji apgaismotās telpās, bet otras grupas dalībnieki vienu nakti gulēja vāji apgaismotās, bet otru – vidēji apgaismotās telpās. Vidēji apgaismotajās telpās bija tik gaišs, cik dienā, kad sauli sedz mākoņi, rakstīts izdevumā “The Washington Post”.

Visi pētījuma dalībnieki miega laikā tika aprīkoti ar sirds monitoriem. Otrajā naktī grupas dalībniekiem, kas gulēja vidēji apgaismotās telpās, miega laikā bija pāātrināta sirdsdarbība, salīdzinot ar iepriekšējo nakti. Grupā, kas gulēja vāji apgaismotās telpās, izmaiņas sirdsdarbībā netika novērotas.

“Mēs atklājām, ka cilvēka sirdsdarbības ātrums palielinās, ja viņš guļ vidēji apgaismotā telpā. Pat tad, kad tu esi aizmidzis, tava autonomā nervu sistēma darbojas,” paziņojumā rakstīja viena no pētījuma autorēm Daniela Grimaldi.

Autonomā nervu sistēma regulē tādus procesus kā elpošana, sirdsdarbība, acu zīlīšu saraušanās un izplešanās, gremošanas trakta darbība un “cīnīties vai bēgt” reakcija. Ja autonomā nervu sistēma naktī liek paātrināties sirdsdarbībai, tas nav labi. Parasti sirdsdarbībai un citiem procesiem nakts laikā jābūt lēnākiem nekā dienā.

Pētījuma autori arī veica vairākus testus, lai aplēstu dalībnieku insulīna rezistenci nākamajā dienā pēc katras eksperimenta laikā nogulētās nakts. Zināms, ka insulīns parasti palīdz šūnām no asinīm uzņemt glikozi jeb cukuru. Kad šūnas pret insulīnu kļūst noturīgas, tās vairs neuzņem glikozi tik labi, tāpēc organisms sāk ražot aizvien vairāk insulīna. Laika gaitā šūnas kļūst noturīgas pat pret lielu daudzumu insulīna, izraisot cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.

Pirmās eksperimenta dienas rītā pēc pamošanās visiem dalībniekiem insulīna rezistences testa rezultāti bija aptuveni vienādi. Savukārt otrās dienas rītā tās grupas dalībniekiem, kuri gulēja vidēji apgaismotās istabās, testi bija negatīvāki nekā otrās grupas dalībniekiem.

Jāņem vērā, ka šis pētījums ir ļoti neliels – tajā piedalījās vien 20 cilvēku, kā arī novēroti tie tika tikai divas naktis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu