"Tā ir dezinformācija!" Jehovas liecinieki noliedz likumpārkāpumus organizācijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Velkot paralēles ar Krievijā pret "Jehovas lieciniekiem" notiekošo vajāšanu, reliģiskā organizācija Latvijā noliedz publiski izskanējušo informāciju par iespējamiem likumpārkāpumiem tās iekšienē.

Organizāciju esot ļoti pārsteidzis un satraucis Ģenerālprokuratūras paziņojums par "Jehovas liecinieku" darbības pārbaudi Latvijā. Organizācijas skatījumā, šis lēmums esot balstīts vienīgi uz "dezinformāciju dažos mediju rakstos".

Šādi pret organizāciju vērsti "uzbrukumi" ļoti atgādinot "dezinformācijas kampaņu, kas pret "Jehovas lieciniekiem" bija vērsta Krievijā, lai panāktu darbības aizliegšanu un attaisnotu pret viņiem vērstās reliģiskās vajāšanas".

Krievijas valdības rīcība šajā jautājumā esot izsaukusi starptautisku nosodījumu. 2021.gada 17.decembrī arī Latvija parakstījusi paziņojumu, ko bija sagatavojis ASV Valsts departaments, atgādina reliģiskā organizācija. Šajā paziņojumā tikušas izteiktas "nopietnas bažas" par "Jehovas liecinieku" vajāšanu un diskriminēšanu dažās valstīs.

""Jehovas liecinieki" saskata pret viņiem vērstajos "uzbrukumos" "ārkārtīgi satraucošas tendences", kas var izraisīt reliģisku neiecietību pret cilvēkiem, kas ne pret vienu nav noziegušies. Mēs ļoti ceram, ka attiecīgās varas iestādes Latvijā veiks visu nepieciešamo, lai izlabotu šīs kampaņas izraisītos morālos zaudējumus," teikts organizācijas izplatītajā paziņojumā.

Jau ziņots, ka, pamatojoties uz TVNET rakstu sēriju, prokuratūra sākusi pārbaudi par reliģiskās organizācijas "Jehovas liecinieki" darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

"Uzticama medija pienākums ir vienmēr drosmīgi informēt sabiedrību un aizstāvēt tos cilvēkus, kuru pamattiesības ir apdraudētas vai ignorētas," norāda TVNET galvenais redaktors Toms Ostrovskis. "Mēs vienmēr esam iestājušies par izglītotu sabiedrību, kas zina savas tiesības, un turpināsim to darīt pat tad, ja mums kā medijam tas prasīs ilggadējus tiesas procesus, nepamatotus apvainojumus un draudus žurnālistiem.

Mēs esam pārliecināti par taisnīgumu kā obligātu priekšnoteikumu labākai sabiedrībai, kas nozīmē, ka jebkurš etniska, politiska vai reliģiska rakstura ierobežojums ir šķērslis demokrātiskai valsts iekārtai un mums visiem labākai dzīvei Latvijā, par ko ir skaļi jārunā un jārunā vēlreiz," uzsver Ostrovskis.

 Prokuratūra informēja, ka šonedēļ portālā TVNET publicēti divi raksti, kuru saturs dod pamatu secinājumam, ka "Jehovas liecinieku" darbība, iespējams, ir pretrunā ar Satversmi un citiem normatīvajiem aktiem, tās darbība, iespējams, apdraud sabiedrisko kārtību, personu veselību un tikumību.

Vienā no publikācijām aprakstīta kāda organizācijas bijušā aktīvista Jāņa Folkmaņa dzīve šajā organizācijā. Viņš paudis aizdomas, ka reliģiskā organizācija zinājusi, bet noklusējusi pedofilijas gadījumus. Vienā gadījumā organizācijas dalībnieci it kā seksuāli izmantojis brālis, bet citā kādas draudzes vecākajam bijušas seksuālas attiecības ar 16 gadus vecu meiteni. Līdz ar to Folkmanis uzskata, ka vairākus gadu desmitus draudzēs pedofili ir jutušies "komfortabli un droši".

Otrajā rakstā kāda sieviete apraksta situāciju, kā viņai bijis aizliegts kontaktēties ar meitu, kura ir izslēgta no organizācijas.

Ar 30.marta ģenerālprokurora pienākumu izpildītāja rezolūciju prokuroram uzdots veikt pārbaudi par "Jehovas liecinieku" darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Saskaņā ar Reliģisko organizāciju likumu nevienai personai savas reliģiskās pārliecības dēļ nav tiesību neievērot likumus, un reliģiskās organizācijas darbību, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, var izbeigt, ja tā ir pretrunā ar Latvijas Satversmi vai citiem normatīvajiem aktiem. Pieteikumu tiesā var iesniegt tikai ģenerālprokurors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu