Padomi skrējējiem: kā viedpulkstenis var palīdzēt uzlabot rezultātus?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Skriešana ir sporta veids, ko daudzi no mums ir kādreiz dzīvē pamēģinājuši, taču bieži vien, motivācijas trūkuma dēļ, skriešana nekļūst par regulāru ieradumu. Nereti tas ir tāpēc, ka nespēja ieraudzīt redzamus rezultātus uzreiz mazina motivāciju turpināt iesākto. Integrējot sporta viedpulksteni treniņos un ikdienas gaitās, ļaus ātrāk ieraudzīt fiziskos sasniegumus un progresu gan pieredzējušiem skrējējiem, gan iesācējiem, tādējādi saglabājot ilgtermiņa motivāciju.

Nepārslogot sevi un savu sirdi

Bieži vien skriešanas laikā prātā valda apziņa, ka sevi ir jānodarbina uz pilnu jaudu, taču patiesībā šāda motivācija ir pirmais klupšanas akmens. Ne tikai pārlieku liela fiziskā slodze liks spēka rezervēm ātrāk izsīkt, bet var ilgtermiņā kaitēt arī sportista veselībai.

Lai izvairītos no nelabvēlīga rezultāta skriešanas vai cita veida treniņu laikā, ir jāseko līdzi savam sirdsdarbības ātrumam. Ja miera stāvoklī sirdij būtu jādarbojas aptuveni ar 60-100 sitieniem minūtē, tad treniņa laikā sirdsdarbības ātrumam nevajadzētu pārsniegt aptuveni 50 % līdz 85 % no maksimālā ātruma jeb 100-170 sitieniem minūtē. Sirds stāvoklim atrodoties šajās normas robežās, treniņš būs daudz efektīvāks un arī skrējēja pašsajūta būs labāka, pat ja skriešanas ātrums neliksies tik liels.

Foto: Publicitātes foto

Sirdsdarbības rādītājus var ērti pārraudzīt ar viedpulksteņa palīdzību. Piemēram, Huawei GT Runner ir speciāli izstrādāts skrējēju vajadzībām un pateicoties ierīcē iekļautajai Huawei TruSeen 5.0+ tehnoloģijai, sirdsdarbības rādītāji tiek monitorēti visu diennakti, tādējādi aprēķinot sportista sirdsdarbības ātrumu miera stāvoklī un precīzāk nosakot limitus treniņa laikā, signalizējot par pārāk lielu slodzi.

Regularitāte un atbilstība spējām

Cik bieži, cik ātri un cik tālu ir jautājumi, kas nomāc katra skrējēja prātu pirms treniņa sākuma. Kādam labāks sniegums būs kalnainā trasē, bet citam panākumu atslēga slēpsies garajā distancē, tāpēc atbilstoša treniņa programma vienmēr ir svarīga, lai sasniegtu labāko rezultātu treniņa laikā.

Skriešanas spēju indekss (Running Ability Index) atspoguļo skrējēja izturības līmeni un skriešanas tehnikas efektivitāti, tādējādi izvērtējot savu rezultātu viegli saprotamā skaitlī. Neatkarīgi no treniņa ilguma un slodzes Huawei Watch GT Runner aprēķina skriešanas spēju indeksu, balstoties uz iepriekšējiem sirdsdarbības rādītājiem, tempu, distanci, treniņu biežumu un citiem rādītājiem, lai precīzi klasificētu skrējēja spējas. Tādā veidā viedpulksteņa īpašniekam ir skaidri redzams treniņu progress.

Skriešanas spēju indekss apvienojumā ar ikdienas veselības rādītājiem ļauj viedpulkstenim pielāgot individuālu treniņu programmu. Piemēram, ja kādu dienu miegs nav bijis pietiekami ilgs vai ciešs, tad lietotāja fiziskās spējas arī tiks ietekmētas un izaicinošs treniņš tajā brīdī nebūs atbilstošs. Tā vietā ierīce norādīs uz ķermeņa noguruma pakāpi un piedāvās mierīgāku treniņu programmu.

Datu precizitāte

Skriešanas maršruts – rūpīgi izplānots vai spontāna iegriba – ir svarīgs kritērijs, lai izmērītu paveikto distanci. Tāpēc viedpalīgam jāspēj precīzi izsekot līdzi skrējēja atrašanās vietai reālajā laikā, lai aprēķinātu kopējo treniņa sniegumu. Huawei Watch GT Runners ir iestrādāts divjoslu savienojums piecās GNSS sistēmās, lai precīzāk atpazītu skriešanas maršrutu un skrējēja kustības ātrumu. Tādā veidā skrējējs vienmēr būs informēts par treniņa ilgumu un paveikto distanci, ļaujot dalīties ar jaunatklāto maršrutu arī ar ģimeni un draugiem.

Foto: Publicitātes foto

Uzsākot skriešanas gaitas vai nodarbojoties ar skriešanu profesionālā līmenī, vienmēr ir jādomā par ilgtermiņa rezultātu. Vairāki nelieli treniņi dos redzamāku rezultātu nekā pilnīgs spēku izsīkums retu reizi. Turklāt, pavasarim tuvojoties, arī siltie laikapstākļi būs iemesls pievērsties savas fiziskās sagatavotības uzlabošanai.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu