LNG termināļa attīstītāji neprasīs "klasiskas iepirkumu garantijas" no valsts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Kundziņsalas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa attīstītāji neprasīs "klasiskas iepirkumu garantijas" no valsts, intervijā aģentūrai LETA norādīja kompānijas "Millennium Energy Partners LLC" valdes priekšsēdētājs Laša Šanidze.

ASV kompānijai "Millennium Energy Partners LLC" pieder Rīgas ostā, Kundziņsalā ieplānotā termināļa projekta attīstītājs - SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts".

Šanidze teica, ka projekta kopējās izmaksas būs 120 miljoni eiro, un šis būšot pilnībā komerciāls projekts. Vienlaikus, lai terminālis strādātu, ir nepieciešami gāzes pircēji, jo nav nekādas vajadzības piepildīt infrastruktūru ar gāzi, ja to nepirks. Tādēļ attīstītāji nelūdzot garantijas to klasiskajā nozīmē, bet ir vajadzīga vienošanās ar gāzes saņēmējiem, ka viņiem ir nepieciešama gāze.

"Millennium Energy Partners LLC" valdes priekšsēdētājs skaidroja, ka termināļa būvniecībai ir vajadzīga indikācija no Latvijas valdības, ka tā izvēlēsies Rīgu kā risinājumu gāzes piegādēm. Šanidze norāda, ka tam var būt sarunu forma vai dokumenta forma, bet, lai ietu uz priekšu ar šāda apjoma projektu, ir nepieciešama pārliecība, ka gāzes piegādēm būs tirgus.

"Tādēļ mēs no valdības gribam dzirdēt lēmumu - jā, mēs pirksim gāzi. Tad mēs esam gatavi veidot šo termināli un piegādāt gāzi," atzīmē Šanidze.

"Visādi citādi šis projekts tiks finansēts pilnībā no privātiem līdzekļiem, un būs ASV kapitāls. Iespējams, ka arī fonds no Eiropas vēlēsies pievienoties," sacīja Šanidze.

Pagaidām konfidencialitātes nosacījumi viņam neļaujot publiski atklāt detaļas, bet finansējums nākšot no privātiem fondiem, un valsts finansējums nebūs nepieciešams.

Kundziņsalas LNG termināļa projekta potenciālais attīstītājs apgalvo, ka tas ir vienīgais LNG termināļa projekts Latvijā, kas ir jau gatavs īstenošanai. Šanidze prognozē, ka tagad ieradīsies daudz oportūnistisku uzņēmēju, kuri daudz solīs, bet "Kundziņsalas dienvidu projekts" šeit jau reāli strādā kopā ar Rīgas brīvostas pārvaldi.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", "Kundziņsalas dienvidu projekts" reģistrēta 2010.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 4268 eiro. Kompānija 100% apmērā pieder "Millennium Energy Partners LLC", kuras patiesais labuma guvējs ir Šanidze.

TVNET jau ziņoja, ka Latvija panākusi konceptuālu vienošanos ar Igauniju un Somiju par peldoša LNG termināļa attīstīšanu Paldiskos, Igaunijā, kā arī iecerēts vērtēt arī pastāvīga termināļa izveidi Latvijā. Interesi Latvijā attīstīt LNG termināli izteikusi arī AS "Skulte LNG Terminal", kas vēlas celt terminālis pie Skultes ostas Saulkrastu novadā, bet pret to iebilst šīs kūrortpilsētas iedzīvotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu