Eiropas Parlaments uz gadu apstiprina ievedmuitas atcelšanu Ukrainas eksportam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Parlaments ceturtdien atbalstīja lēmumu uz gadu atcelt Eiropas Savienības (ES) ievedmuitas nodokļus Ukrainas eksportam, lai atbalstītu valsts ekonomiku, pavēstīja Eiropas Parlamenta preses dienestā.

Ar steidzamības kārtā pieņemtajiem pasākumiem uz vienu gadu tiks pilnībā atcelti ievedmuitas nodokļi rūpniecības ražojumiem, augļiem un dārzeņiem, kā arī antidempinga maksājumi un aizsargpasākumi tērauda importam.

Pagaidu tirdzniecības liberalizācija tika apstiprināta ar 515 balsīm, 32 deputātiem balsojot pret un 11 atturoties.

Eiropas Parlamentā atzīmē, ka šāds lēmums ir ES atbilde uz Krievijas sāktā kara dēļ apgrūtinātajām Ukrainas tirdzniecības iespējām.

"Pretojoties Krievijas agresijai, Ukraina cīnās ne tikai par savu, bet arī par visas Eiropas brīvību un drošību. Tāpēc mums jāatbalsta Ukraina ar visiem mūsu rīcībā esošajiem līdzekļiem: ne tikai ieročiem un sankcijām, bet arī lietojot tirgus ietekmi. Atbalsts Ukrainai nebeidzas kaujas laukā - mums jārūpējas arī par to, lai Ukrainas ekonomika saglabātu noturību un konkurētspēju. Īstenojot šos unikālos tirdzniecības liberalizācijas pasākumus, mēs apliecināsim, ka mūsu atbalsts Ukrainai ir absolūts, nelokāms un neatgriezenisks," pauž pastāvīgā ziņotāja Ukrainas jautājumos Sandra Kalniete (JV).

Lēmums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas ES oficiālajā Vēstnesī.

Attiecības starp ES un Ukrainu regulē Asociācijas nolīgums. Padziļinātā un visaptverošā brīvās tirdzniecības zona, uz kuru attiecas nolīgums, kopš 2016.gada Ukrainas uzņēmumiem nodrošina preferenciālu režīmu attiecībā uz piekļuvi ES tirgum.

ES ir Ukrainas svarīgākā tirdzniecības partnere ‑ 2021.gadā vairāk nekā 40% no Ukrainas kopējā eksporta nonāca ES. Savukārt Ukraina ir ES 15. lielākais tirdzniecības partneris - aptuveni 1,2% no ES kopējās ārējās tirdzniecības ir ar Ukrainu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu