"Latvijas gāzes" koncerna apgrozījums pirmajā ceturksnī pieaudzis 4,3 reizes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

AS "Latvijas gāze" koncerna apgrozījums šogad trīs mēnešos pieaudzis 4,3 reizes, sasniedzot 320,748 miljonus eiro, savukārt koncerna peļņa pieauga par 3,1 reizi - līdz 77,474 miljoniem eiro, liecina "Latvijas gāze" publiskotā informācija.

Kā norādīts koncerna 2022.gada pirmā ceturkšņa pārskatā, šajos trijos mēnešos sasniegti vēsturiski labākie finanšu rezultāti, kas, pēc "Latvijas gāzes" vadības paustā, noticis, pateicoties disciplinētai tirdzniecības un risku mazināšanas pieejai 2021.gadā. Tāpat koncerna apgrozījuma pieaugums bija saistīts ar augstajām pārdošanas cenām.

"Latvijas gāze" norāda, ka koncerns bija ieguvējs, ņemot vērā, ka lielākais īpatsvars tirdzniecības portfelī bija indeksa cenām piesaistītajiem pārdošanas līgumiem, kuri bija hedžēti par cenu, kas bija ievērojami augstāka salīdzinājumā ar vasarā iesūknētās gāzes cenu. Turklāt "Latvijas gāze" veiksmīgi spēja izmantot dabasgāzes portfeļa optimizācijas iespējas, gūstot labumu no ievērojamām cenu svārstībām.

Šī gada pirmajā ceturksnī "Latvijas gāze" klientiem Latvijā un ārvalstīs pārdeva 4014 gigavatstundas (GWh) dabasgāzes, kas ir par 4% mazāk nekā pērn. Kompānijas vadība gan norāda, ka samazinājums nav uzskatāms par būtisku, jo pārdošanas apjoms 2021.gada pirmajā ceturksnī bija viens no vēsturiski augstākajiem. Pārdošanas apjomu samazinājums saistīts ar augstāku gaisa temperatūru un augstām dabasgāzes cenām, kas klientiem lika pārskatīt dabasgāzes izmantošanas jaudas.

"Latvijas gāzes" pārdošanas apjomi pārskata periodā mājsaimniecību klientu segmentam sasniedza 567 GWh. Segments ir regulēts, un tarifu apstiprina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Mājsaimniecību segments bija vienīgais segments, kas 2022.gada pirmajā ceturksnī radīja zaudējumus, jo tarifs ir zemāks par dabasgāzes izmaksām un tirdzniecības izdevumiem. Pamatojoties uz regulējumu, mājsaimniecības tarifs var tikt pārskatīts nākamajam tarifu periodam.

"Latvijas gāzes" meitassabiedrības AS "Gaso" pārziņā esošā sadales segmenta ekonomiskie rādītāji atkarīgi no kopējā dabasgāzes pieprasījuma un sadales tīklā pārvadītā apjoma gada laikā. Šī gada pirmajā ceturksnī "Gaso" turpināja attīstīt drošu un pieejamu dabasgāzes sadales infrastruktūru, veicot ievērojamus ieguldījumus gāzesvadu un noslēgierīču būvniecībā un rekonstrukcijā, tehnoloģisko iekārtu rekonstrukcijā, kā arī informācijas sistēmu un skaitļošanas iekārtu attīstībā.

Kompānijas vadība norāda, ka, neskatoties uz grūtībām, ko rada ģeopolitiskā situācija un Eiropas Savienības fokuss samazināt atkarību no Krievijas gāzes, "Latvijas gāzes" koncerns turpinās pildīt savas saistības pret klientiem un sadarbības partneriem.

"Latvijas gāze" savu nākotnes lomu saskata radušos dabasgāzes piedāvājuma pieprasījuma trūkumu apmierināšanā. Uzņēmums turpinās savu spēcīgo risku vadības un tirdzniecības stratēģiju, tādējādi radot priekšnosacījumus stabiliem rezultātiem nākotnē.

Tāpat pārskatā vadība arī komentējusi Saeimā otrajā lasījumā atbalstītos grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz noteikt, ka dabasgāzes piegādes no Krievijas ir aizliegtas. "Latvijas gāze" pauž, ka finansiālo ietekmi šobrīd vēl nav iespējams pilnībā un ticami novērtēt, un kompānijas vadība pašlaik izvērtē un novērtē situāciju, tostarp iespējas paplašināt tirdzniecību Eiropā un iespējas dažādot dabasgāzes ieguvi.

"Latvijas gāzes" koncerna apgrozījums 2021.gada pirmajos trīs mēnešos bija 75,234 miljoni eiro, savukārt neto peļņa sasniedza 24,672 miljonus eiro.

Uzņēmuma lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), kā arī "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%). "Latvijas gāzes" akcijas kotē biržā "Nasdaq Riga".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu