Kurp lidot atvaļinājumā? Trīs galamērķi, kas noteikti neliks vilties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vasarā nemainīgi aktuāls ir jautājums par to, kur pavadīt ilgi gaidīto atvaļinājumu. Mums padomā ir trīs īpaši vasaras ceļojumi, kas noteikti neliks vilties un iedvesmos dažādu atpūtas veidu cienītājus - gan tos, kam tīk gulēt pludmalē, gan naktsdzīves baudītājus, gan kultūras vai asu izjūtu cienītājus.

Tūroperators “Novatours” sniedz noderīgus ieteikumus, kas noderēs gan tiem, kas ir jau viesojušies šajos galamērķos, gan tiem, kas tikai vēl kaļ plānus savam atvaļinājumam.

Antālijas neatklātie dārgumi

Mūsdienu Antālija ir viena no populārākajām Turcijas kūrortpilsētām. Tūristus piesaista noslēpumainā vecpilsēta ar šaurām ieliņām, kas ved uz ostu, mošejas un senatnes neatkārtojamais gars, kas virmo gaisā.  Antālijā ir daudz vēstures pieminekļu, lieliski saglabājusies vēsturiskā pilsētas siena, XIII gs. uzbūvētais 37 metrus garais minarets Yivli. Uzmanību piesaista dekoratīvie Adriana marmora vārti, uzbūvēti par godu Romas imperatoram Adrianam, kurš 130. mūsu ēras gadā apmeklēja pilsētu. Antālijas muzejs ir starp populārākajiem arheoloģijas muzejiem pasaulē.

Tā kā karstākajā tūrisma sezona pieminētās apskates vietas parasti ir tūristu pārpildītas, ir vērts ceļojuma apskates plānā iekļaut arī mazāk zināmus Antālijas dārgumus.

Foto: Shutterstock

Suluada sala tiek dēvēta par Antālijas reģiona slēpto pērli. To pielīdzina Maldīvu salām, un tā ir paradīze ūdens aktivitāšu mīļotājiem. To ieskauj neskaitāmas zemūdens alas, tirkīzzila jūra un baltu smilšu krasta līnija. Šeit mājvietu raduši roņi un dažādi jūras putni, bet netālu no krastiem vērojama delfīnu ikdiena.

Tahtali kalna 2365 m augstā virsotne ir Kemeras apvidus augstākais punkts blakus jūrai. No tā paveras neaizmirstams skats, kurā saplūst zemes un jūras plašumi. Virsotni ir iespējams sasniegt pa dažādām takām vai dodoties braucienā pa Eiropā garāko pacēlāja celiņu.

Kapadokija ir viena no centrālās Antālijas unikālākajām vietām dabas, vēstures un reliģijas jomā. Kapadokijas ainavā ir iespaidīgi mīksto vulkānisko iežu plašumi, ko erozija veidojusi torņos, konusos, ielejās un alās. Šeit ir ptuveni 600 klintīs izcirstas baznīcas, to sienas dekorētas ar lieliskām un izteiksmīgām XI-XII gs. freskām. Kapadokija ir viena no apmeklētākajām vietām Turcijā. Goreme un Zelve – tie ir muzeji zem klajas debess ar neredzēti skaistiem klosteriem un agrās kristietības baznīcām, Kaimakli – 4 km2 liela pazemes pilsēta ar juceklīgu labirintu.

Atrodoties Antālijā, ir vērts nobaudīt arī klasiskos turku virtuves ēdienus - lēcu zupu un krāsnī ceptas zivis, kas īpaši populāras ir ''peldošajos'' restorānos pie upēm. Noteikti arī ir jāpagaršo Adanas kebabs un airans, kaut vai tikai tāpēc, lai uzzinātu, vai tas garšo.

Burgasas zelta smiltis

Balkānu pussalas valsts Bulgārija ir caurvīta ar senas vēstures liecību vietām, unikāliem dabas apskates objektiem, krāšņu arhitektūru, šarmantiem ciemiem un pilsētām, un, protams, lieliskām Melnās jūras pludmalēm. Kūrortu sezona Bulgārijā ilgst no maija līdz oktobrim, kad vidējā gaisa temperatūra ir 20-28 grādi, bet ūdens Melnajā jūrā uzsilst līdz pat +25 grādiem.

Viens no tūristu iecienītākajiem galamērķiem ir Burgasa - Bulgārijas ceturtā lielākā pilsēta ar 200 tūkstošiem iedzīvotāju. Tās lidostā ik dienu ielido atpūtnieki, kuri par brīvdienu galamērķi izvēlējušies Melnās jūras kūrortos.

Burgasa atrodas subtropu klimatiskajā joslā, kam raksturīgas garas, karstas vasaras un maigas ziemas. No aprīļa līdz septembrim saule šeit spīd aptuveni 200 stundas mēnesī, bet vasaras karstākajos mēnešos jūlijā un augustā līdz pat 300 stundām. Krāšņo kūrortpilsētu no trim pusēm ielenc ezeri, kas ir svarīgi dabas rezervāti, paverot brīnumaini skaistas ainavas.

Vien 35km attālumā no Burgasas un 100 km attālumā no Varnas lidostas atrodas Saulainais krasts - plašs Bulgārijas Melnās jūras piekrastes kūrorts Tas ir valsts lielākais un populārākais kūrorts, kurš piedāvā Eiropas līmeņa servisu un draudzīgu atmosfēru. Saulainais krasts ir lieliska atpūtas vieta. Šeit ir 6 km gara pludmale ar smalkām, zeltainām smiltīm, tīrs ūdens, mierīga jūra un svaigs gaiss. Atpūtniekiem pieejamas arī dažādas aktīvās atpūtas iespējas: jahtas, vindsērfings, ūdensslēpes, ātrgaitas kuteri un planieri. Kūrortā ir arī daudz izklaižu nakts dzīves baudītājiem - klubi, bāri un diskotēkas.

Foto: Shutterstock

Bērni, jaunieši un asu izjūtu cienītāji noteikti būs sajūsmā par ūdens atrakciju parka "Action Aquapark” daudzveidīgo piedāvājumu. Šeit atrodamas ūdens atrakcijas ar tādiem daudzsološiem nosaukumiem kā "Niagara", "Kamikadze” un "Melnais caurums".

Kultūras cienītājus gaidā Burgasas operas nams, kura repertuārā ir gan Valsts operas izrādes, gan Filharmonijas biedrības koncerti. Savukārt pie Svētā Kirila un Svētā Metodija katedrāles atrodas Etnogrāfiskais muzejs, kur iespējams iepazīt reģiona tautiskās tradīcijas un vēsturi.

Burgasā, kā jau ostas pilsētā, daudzas kafejnīcas un restorāni piedāvā plašu zivju un jūras velšu klāstu. Lai par maltīti nenāktos pārmaksāt, labāk doties tālāk no tūristu takām, izvēloties vietas, kur pusdieno vietējie.

Krētas slēptās pērles

Grieķiju mēdz dēvēt par Rietumu civilizācijas šūpuli. Krēta ir populārākā Grieķijas sala. Tās īpašie lepnumi ir Eiropā garākā aiza, Knosas pils un Heraklionas Arheoloģijas muzejs. Šeit ir arī daudz labi attīstītu tūrisma kūrortu. Taču ne tikai ar savām apburošajām dabas ainavām tā piesaista jaunas pieredzes meklētājus. Sala glabā bagātu virteni patiesi unikālu vietu, kas ne visiem ir zināmas.

Krētas dienvidrietumos atrodas unikāls neliels zvejnieku ciemats Loutra. Interesanti, ka to var sasniegt tikai ar laivu, cita transporta līdz ciematam nav. Lai nokļūtu šeit, vispirms jābrauc uz kalnu pilsētu Sfakia Hanijā, kur var rezervēt laivu uz ciematu. Ierodoties Loutrā, sagaida ārkārtīgi mierīga atmosfēra, kas ir lieliski piemērota, lai pasēdētu kādā no brīnišķīgajām kafejnīcām un vēlāk baudītu kristāldzidro jūras ūdeni.

Triopetru ieskauj Siderota kalns, olīvu birzis un, protams, jūra. Vietai ir dots nosaukums par godu trim majestātiskām klintīm, kas lepni slejas pussalā. Mazākā no divām pludmalēm, ko sauc par Lesser Triopetra (vai Koumado), ir slēgts, smilšains un akmeņains līcis. No sauļošanās nogurušie šeit var apmeklēt krāšņo pravieša Elijas kapliču. Tikmēr apkaimes galveno pludmali Rietumu Triopetras (vai Chatizi) raksturo rupjas smiltis, kas pludmalē un ūdenī mirdz neparastās krāsās.

Viss Krētas kalnu skaistums sastopams, apmeklējot vienu no garākajām aizām visā Eiropā - Samārijas aizu. Ceļš pa šo aizu aizņem apmēram 5 stundas, tāpēc ne visi tūristi ir apņēmības pilni to darīt. Tomēr šo vietu noteikti ir vērts iepazīt, jo apkārt paveras brīnišķīgi skati. Samārijas aiza ir veidojusies pirms aptuveni 14 miljoniem gadu. Šeit var apbrīnot Samārijas ciprešu mežus, šķērsot izžuvušo upi, veldzēties tīrāko avotu ūdenī, nokāpt pa akmeņainu taku tieši Lībijas jūras krastos.

Foto: Shutterstock

Atpūšoties Krētas salā, ieteicams apmeklēt arī Matalas ciematu un pludmali, kurā aplūkojamas ļoti interesanta smilšakmens klints, kas atgādina perforētu sieru. Akmeņainajās smilšakmens klintīs ir melnas alas, kur senos laikos (I – II gs.) tika apglabāti romiešu karavīri. Pludmale pie ciemata ir diezgan plaša, smilšaina. Tur esot, apbur ciemata dzīves ikdienas skati, laivas, kas līgani šūpojas ūdenī un visaptverošs miers. 

Ja iedvesmojies atvaļinājumā doties uz kādu no trim galamērķiem, šeit meklē ceļojumus uz Antāliju, te uz Burgasu, bet šeit – uz Krētu. Izdevīgi piedāvājumi pieejami plašā klāstā – vari doties atpūtā ne vien uz klasiskajām 14, 10 vai 7 naktīm, bet arī izbaudīt mini atvaļinājumu, sākot no 3 naktīm – jo mazāk reizēm ir vairāk.

Raksts tapis sadarbībā ar Novatours.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu