Tiek samazinātas eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozes

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien samazināja eirozonas ekonomikas pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam, ņemot vērā negatīvo ietekmi, ko rada Krievijas īstenotais iebrukums Ukrainā.

ECB prognozē, ka eirozonas ekonomika šogad pieaugs par 2,8%, nevis 3,7%, kā tika lēsts martā. Savukārt 2023.gadam banka eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozi samazinājusi no 2,8% līdz 2,1%.

ECB arī lēš, ka 2024.gadā eirozonas ekonomika palielināsies par 1,6%.

Ukrainas karš negatīvi ietekmē tirdzniecību, izraisot izejmateriālu deficītu, kā arī veicina enerģijas un preču cenu kāpumu, norāda banka.

Vienlaikus ECB prognozē, ka inflācija eirozonā šogad veidos 6,8%, nevis 5,1%, kā tika prognozēts iepriekš. Tikmēr nākamgad un 2024.gadā inflācija veidos attiecīgi 3,5% un 2,1%, liecina ECB aplēses.

Vienlaikus ECB informēja, ka tās padomes sēdē Amsterdamā ceturtdien nolemts vēl nemainīt bāzes procentlikmi, taču likmju paaugstināšana ir plānota jūlijā.

Attiecīgi bāzes procentlikme saglabāta 0% līmenī, noguldījumu iespējas uz nakti likme -0,5% līmenī un aizdevumu iespējas uz nakti likme 0,25% līmenī.

Savukārt nākamajā ECB padomes sanāksmē jūlijā šis trīs likmes paredzēts paaugstināt par 0,25 procentpunktiem, bet nākamais paaugstinājums pēc tam gaidāms septembrī.

Jāpiebilst, ka bāzes procentlikme un aizdevumu iespējas uz nakti likme ir spēkā kopš 2016.gada 16.marta, bet noguldījumu iespējas uz nakti likme - kopš 2019.gada 18.septembra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu