Lai gan pandēmija un ar to saistītie pārvietošanās un pulcēšanās ierobežojumi lauksaimniecības kooperatīva "Latraps" ieceres veidot zirņu pārstrādes rūpnīcu Latvijā realizāciju ir aizkavējuši, lauksaimnieki no tām nav atteikušies un projektēšana rit pilnā sparā. Ja viss noritēs pēc plāna, tad jau 2024. gada beigās vai 2025. gada sākumā rūpnīca sāks darbu. "Latraps" meitasuzņēmuma "ASNS Ingredient" valdes loceklis Edgars Ruža tiešsaistes žurnālam KLIK atzīmē: lai saražotu kilogramu gaļas vai litru piena, vajag 3-5 reizes vairāk zemes platības, nekā lai saražotu līdzvērtīgu augu valsts produktu. Tāpēc, ņemot vērā bažas par pārtikas deficītu pasaulē, kuras pēdējos mēnešos sekmē arī Krievijas sāktais karš Ukrainā, visi produkti, kurus jaunajā rūpnīcā no zirņiem plānots ražot, ar katru dienu pasaulē kļūstot arvien pieprasītāki.

Zirņus Latvijā vēl mācās audzēt

Ruža uzsver, ka Latvijā esam "dieva zemītē", jo mums ir ideāli laika apstākļi lauksaimniecībai. "Mums ir ļoti labas zemes, mums ir daudz zemju, bet mūsu pašu ir maz un kļūst arvien mazāk. Tāpat mums ir salīdzinoši ļoti labi laika apstākļi, līdz ar to ar zināmām svārstībām, bet tomēr varam izaudzēt tik daudz, lai pabarotu sevi un vēl četrreiz vai dažkārt pat piecreiz vairāk cilvēku, nekā ir šeit Latvijā," norāda "ASNS Ingredient" valdes loceklis, piebilstot, ka tas attiecīgi nozīmē labas iespējas produkcijas eksportam.

Vienlaikus, skaidrojot, kāpēc līdz šim Latvijā zirņus audzē salīdzinoši maz, viņš atzīmē, ka lauksaimnieki labprātāk audzē to, kas droši atmaksāsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X