Elektroenerģijas cena Latvijā turpina pieaugt (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Elektroenerģijas cena Latvijā pagājušajā nedēļā pieauga par 5%, sasniedzot 318,27 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo".

"Nord Pool" biržas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka tā ir visu laiku augstākā nedēļas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā, par ko publiski pieejama informācija.

Tāda pati cena kā Latvijā - 318,27 eiro par MWh - bija arī Lietuvā, kur tāpat reģistrēts 5% pieaugums. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas cena samazinājās par 25% - līdz 223,48 eiro par MWh, tādējādi pielīdzinoties Somijas nedēļas vidējai cenai.

Pagājušajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena kāpa par 105% - līdz 149,16 eiro par MWh.

"Latvenergo" pārstāvji norāda, ka elektroenerģijas cenu pieaugumu pagājušajā nedēļā galvenokārt noteica vēja elektrostaciju izstrādes kritums "Nord Pool" reģionā par 36%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Ietekmi uz cenu atstāja arī Zviedrijas atomelektrostacijas "Oskarshamn 3" reaktora neplānota apturēšana.

Par 115% lielākas enerģijas plūsmas no Somijas, kur nedēļas vidējā elektroenerģijas cena kritās par 38% - līdz 186,14 eiro par MWh, atstāja lielāku ietekmi tieši uz Igaunijas elektroenerģijas cenu, saglabājoties pārvades sistēmas šķērsgriezumu jaudas ierobežojumiem starp Igauniju un Latviju remontdarbu dēļ.

Tikmēr enerģijas plūsmas no Zviedrijas ceturtā tirdzniecības apgabala samazinājās par 4%, salīdzinot ar nedēļu pirms tam.

"Latvenergo" pārstāvji norāda, ka turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un pagājušajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 79%.

Pagājušajā nedēļā "Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš samazinājās, un kopā tika patērētas 6197 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apmēri saruka līdz 7002 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 1% - līdz 468 GWh. Tostarp Latvijā patērētās elektroenerģijas apmērs pieauga par 2% - līdz 118 GWh, Igaunijā elektroenerģijas patēriņš bija 126 GWh, kas ir par 2% mazāks nekā nedēļu iepriekš, bet Lietuvā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 2%, sasniedzot 224 GWh.

Savukārt elektroenerģijas izstrāde Baltijā kritās par 20% - līdz 246 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apmēri saruka par 29% - līdz 38 GWh, Igaunijā ražošanas apmēri kritās par 26% - līdz 118 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 90 GWh apmērā, kas ir par 2% mazāka nekā nedēļu iepriekš.

Pagājušajā nedēļā izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 32%, Igaunijā - 94%, bet Lietuvā - 40%. Baltijas valstīs tika saražoti 53% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu