Infografika Siltumenerģijas, ūdens un atkritumu apsaimniekošanas tarifu pieaugumi vietvarās no 1. augusta (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Siguldā siltumenerģijas tarifs no šodienas pieaug par 39,5% - līdz 99,96 eiro par megavatstundu (MWh), informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Tostarp siltumenerģijas ražošanas tarifs būs 75,34 eiro par MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs - 22,69 eiro par MWh, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs - 1,64 eiro par MWh. Vienlaikus dabasgāzes akcīzes nodokļa komponente ir 0,29 eiro par MWh.

Attiecīgais tarifs būs spēkā līdz 2022.gada 30.novembrim, bet no 1.decembra tarifs pieaugs līdz 100,96 eiro par MWh.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir piešķīrusi komersantam SIA "Adven Sigulda" atļauju pašai noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus kurināmā cenu un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņu gadījumā.

"Adven Sigulda" reģistrēta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,335 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2020.gada 1.oktobra līdz 2021.gada 30.septembrim, strādāja ar apgrozījumu 601 413 eiro, bet uzņēmuma peļņa bija 122 469 eiro.

Siltumenerģētikas uzņēmumu grupa "Adven/Varmvarden" centralizētās siltumapgādes pakalpojumus Siguldas novadā pagājušā gada rudenī pārņēma no uzņēmuma "Wesemann", iegādājoties tā aktīvus. "Adven" nodrošina centralizētās siltumapgādes pakalpojumus arī Cēsīs un Valmierā. Latvijas tirgū uzņēmums ienāca pirms trim gadiem.

"Ķekavas namu" siltumenerģijas tarifs pieaugs 4,6 reizes

SIA "Ķekavas nami" siltumenerģijas tarifs no šodienas pieaugs 4,6 reizes - līdz 181,14 eiro par megavatstundu (MWh), liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Tostarp siltumenerģijas ražošanas tarifs būs 148,95 eiro par MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs - 28,27 eiro par MWh, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs - 1,64 eiro par MWh. Vienlaikus dabasgāzes akcīzes nodokļa komponente ir 2,28 eiro par MWh.

Jaunie tarifi attiecas uz klientiem Ķekavā, Rāmavā, Katlakalnā un Valdlaučos.

Informācija kompānijas mājaslapā liecina, ka tarifa izmaiņas ir saistītas ar dabasgāzes cenas izmaiņām. "Ķekavas nami" šogad 30.jūnijā beidzās iepriekšējais līgums ar AS "Latvijas gāze" par dabasgāzes piegādi siltumenerģijas ražošanai.

Atbilstoši informācijai LETA arhīvā, "Ķekavas namu" līdzšinējais tarifs par siltumenerģiju bija viens no zemākajiem valstī - 39,64 eiro par MWh.

"Ķekavas namu" apgrozījums 2021.gadā bija 4,278 miljoni eiro, bet zaudējumi - 51 187 eiro, liecina informācija "Firmas.lv". Uzņēmums reģistrēts 1997.gadā, un tā pamatkapitāls ir 7,277 miljoni eiro. Kompānija pieder Ķekavas novada pašvaldībai.

Mārupē, Babītē un Salas pagastā pieaug maksa par nešķiroto atkritumu izvešanu

No augusta Mārupes novada Mārupē, Babītē un Salas pagastā pieaugs maksa par nešķiroto atkritumu izvešanu, informē pašvaldība, atsaucoties uz SIA "Eco Baltia vide".

Izmaiņas izraisījuši tādi ārējie un no apsaimniekotāja neatkarīgi faktori kā patēriņa cenu kāpums, vidējās darba samaksas, kā arī degvielas cenu pieaugums. Būtiski palielinājušās arī citu energoresursu cenas.

Tomēr, lai veicinātu finansiālo izdevīgumu un iespējas iedzīvotājiem aktīvāk iesaisties bioloģisko atkritumu dalītā vākšanā un to nodošanā pārstrādē, tiks noteikta zemāka maksa par dalīti savāktu bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu.

Mārupē no šodienas maksa par nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu būs 23,32 eiro par kubikmetru līdzšinējo 23,23 eiro vietā. Izmaksas par privātmājās visbiežāk izmantotā 0,24 kubikmetru konteinera izvešanas reizi būs 5,6 eiro līdzšinējo 5,58 eiro vietā.

Mārupē nedaudz pieaugs arī maksa par bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu - no 18,61 līdz 18,66 eiro par kubikmetru.

Babītes un Salas pagastos nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa pieaugs no 28,63 līdz 29,37 eiro par kubikmetru. Izmaksas par privātmājās visbiežāk izmantotā 0,24 kubikmetru konteinera izvešanas reizi būs 7,04 eiro līdzšinējo 6,87 eiro vietā.

Toties Babītes un Salas pagastos būtiski samazināsies maksa par bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu. Līdz šim maksa bija 27,41 eiro par kubikmetru, bet no šodienas tā būs 23,50 eiro par kubikmetru.

Par nepilniem 6% pieaugs atkritumu apsaimniekošanas maksa vairākos Jelgavas novada pagastos

No šodienas par nepilniem 6% pieaugs atkritumu apsaimniekošanas maksa Jelgavas novada Ozolniekos, Cenu un Salgales pagastos, informē Jelgavas novada pašvaldība.

Pašvaldība saņēmusi uzņēmuma SIA "Clean R", kas apkalpo Ozolnieku, Cenu un Salgales pagastu teritorijas, paziņojumu, ka no augusta tiks palielināts nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs. Līdzšinējo 22,11 eiro vietā tarifs palielināsies līdz 23,43 eiro par kubikmetru.

Uzņēmums skaidrojis, ka pakalpojuma izmaksas būtiski augušas ārējo faktoru ietekmē, īpaši degvielas cenu un darbaspēka izmaksu kāpuma.

Uzņēmums norāda, ka pēdējā gada laikā ir veikta gan atkritumu izvešanas maršrutu optimizācija, gan klientu apkalpošanas procesu efektivizācija un uzlabošana. Tomēr pieaugošās izmaksas ar to neesot iespējams nosegt.

Uzņēmums atgādina, ka izdevīgākais veids, kā samazināt izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu, ir apdomīga iepirkšanās un atkritumu šķirošana. Šķirota stikla, papīra, plastmasas un metāla iepakojuma apsaimniekošana tiek nodrošināta bez maksas.

Kompānija "Clean R" reģistrēta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,2 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir AS "TAK investīcijas", bet patiesais labuma guvējs - Guntars Kokorevičs.

2021.gadā "Clean R" strādāja ar 41 miljona eiro apgrozījumu, kas ir 2020.gada līmenī, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 25% un bija 3,3 miljoni eiro.

Brocēnos ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi pieaug par 20,9%

Saldus novada Brocēnu pilsētā, kā arī Blīdenes, Cieceres, Gaiķu un Remtes pagastā no pirmdienas ūdenssaimiecības pakalpojumu tarifi pieaugs par 20,9%, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Tostarp ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,02 eiro par kubikmetru, kas ir par 27,5% vairāk nekā līdz šim, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs pieaugs par 15,9% - līdz 1,24 eiro par kubikmetru.

Jaunos tarifus plānots piemērot Saldus novada Brocēnu pilsētā, kā arī Blīdenes, Cieceres, Gaiķu un Remtes pagastā.

Šogad 1.jūlijā notika "Brocēnu siltuma" reorganizācija, kurā kompāniju pievienoja SIA "Saldus komunālserviss". Atbilstoši SPRK regulējumam "Saldus komunālservisam" sešu mēnešu laikā pēc reorganizācijas SPRK izvērtēšanai ir jāiesniedz jauni ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi. Līdz brīdim, kamēr spēkā stāsies jaunie "Saldus komunālservisa" tarifi, "Brocēnu siltuma" lietotājiem tiks piemēroti šie - 30.jūnijā - SPRK apstiprinātie tarifi.

Minētajiem ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotājiem līdz šim tika piemēroti pirms 13 gadiem apstiprinātie Liepājas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatora tarifi - ūdensapgādes pakalpojumiem 0,8 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumiem 1,07 eiro par kubikmetru.

Tarifu projekta izvērtēšanas gaitā SPRK komersantam vairākkārt pieprasīja papildu informāciju un precizējumus, ko komersants arī regulāri sniedza, tostarp arī precizētu tarifu projektu. Tādējādi ūdensapgādes pakalpojumu tarifs pieauga par 0,07 eiro, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs samazinājās par 0,13 eiro kubikmetrā.

Tarifu apmēru ir ietekmējis gan vispārējais cenu pieaugums valstī, gan arī komersanta finanšu ieguldījumi ūdenssaimniecības infrastruktūras paplašināšanā un sakārtošanā. Visbūtiskāk, salīdzinot ar 2021.gadu, pieaugušas elektroenerģijas izmaksas.

Komersants 2018.gadā pabeidzis realizēt divus Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansējuma projektus. Finansiālie ieguldījumi izmantoti, lai veiktu virkni rekonstrukciju darbu pakalpojuma kvalitātes uzlabošanai un tā pieejamības nodrošināšanai novada iedzīvotājiem. Pateicoties fonda līdzekļiem, ierīkoti jauni un pārbūvēti jau esošie ūdensapgādes un kanalizācijas inženiertīkli, kā arī ierīkota kanalizācijas sūkņu stacija, veikta Brocēnu notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukciju un citi darbi.

"Brocēnu siltumam", tāpat kā daudziem citiem uzņēmumiem, kuri ražošanā vai pakalpojumu nodrošināšanā izmanto elektroenerģiju, ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas izmaksas ietekmējis elektroenerģijas cenas kāpums. Elektroenerģijas cenu pieaugumu ir ietekmējis ražošanas izmaksu palielinājums dabasgāzes un oglekļa dioksīda (CO2) emisiju kvotu cenu dēļ, kā arī mazāk labvēlīgi laika apstākļi elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamiem resursiem hidroelektrostacijās un vēja stacijās. Salīdzinot ar 2021.gada faktiskajām izmaksām, jaunajā ūdensapgādes tarifā iekļautās elektroenerģijas izmaksas pieaugušas par 92%, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifā - par 71%.

Pērn "Brocēnu siltums" strādāja ar 1,84 miljonu eiro apgrozījumu un 92 250 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. "Brocēnu siltums" reorganizācijas ceļā 2022.gada 1.jūlijā pievienots "Saldus komunālserviss".

"Saldus komunālserviss" pērn strādāja ar 1,31 miljona eiro apgrozījumu un 140 000 eiro peļņu. Uzņēmums pieder Saldus novada pašvaldībai.

Jūrmalā siltumenerģijas tarifs pieaug par 6,5%

Jūrmalā siltumenerģijas tarifs šodien pieaug par 6,5% - līdz 92,76 eiro par megavatstundu (MWh), liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Tostarp siltumenerģijas ražošanas tarifs turpmāk būs 69,94 eiro par MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs - 18,89 eiro par MWh, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs - 3,29 eiro par MWh.

Paredzēts, ka tarifs būs spēkā līdz 2023.gada 30.jūnijam, savukārt no 2023.gada 1.jūlija tas samazināsies līdz 91,9 eiro par MWh.

Kompānija "Jūrmalas siltums" ir reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 5,477 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Pērn "Jūrmalas siltums" strādāja 7,593 miljonu eiro apgrozījumu un 425 742 eiro peļņu. Uzņēmums pilnībā pieder Jūrmalas pašvaldībai.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu