No novembra par trešdaļu tiks palielināta gāzes pārvades jauda no Lietuvas uz Latviju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzes trubas
Gāzes trubas Foto: Hannibal Hanschke

Lietuvas un Latvijas starpsavienojuma uzlabošanas (ELLI) projekta izpilde tiks paātrināta, lai gāzes pārvades jaudas no Lietuvas uz Latvijas gāzes sistēmu no 1.novembra varētu palielināt par vienu trešdaļu - līdz 90 gigavatstundām (GWh) dienā, otrdien paziņoja Lietuvas dabasgāzes pārvades sistēmas operators "Amber Grid".

Par straujāku gāzes pārvades jaudas starp Lietuvu un Latviju palielināšanu vienojušies abu valstu sistēmu operatori "Amber Grid" un "Conexus Baltic Grid".

"Amber Grid" komercdirektors Vītauts Ruolija skaidroja, ka Lietuvas un Latvijas starpsavienojuma jaudas palielināšana arī pirms ELLI projekta pabeigšanas ļaus vairāk gāzes piegādāt no sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa Klaipēdā vai Polijas uz Latviju.

Jaudas palielinājum "sniegs lielāku elastību tirgus dalībniekiem piegādāt Lietuvā importēto gāzi uz Latvijas pazemes gāzes krātuvi Inčukalnā, kā arī apmierināt Latvijas, Igaunijas un Somijas vajadzības nākamajā ziemā", mi "Amber Grid" pārstāvis.

Pēc ELLI projekta pabeigšanas, gāzes starpsavienojuma starp Latviju un Lietuvu jauda divkāršosies abos virzienos.

Kopējās abu valstu investīcijas šajā projektā sasniedz 10,2 miljonus eiro.

Lietuvas investīcijas projektā ir 4,7 miljoni eiro, no kuriem 2,1 miljons eiro tiks finansēts no Eiropas Komisijas instrumenta "Connecting Europe".

Projekts paredz palielināt starpsavienojuma jaudu līdz 130,5 GWh dienā Latvijas virzienā un 119,5 GWh dienā Lietuvas virzienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu