Putina oligarhu un citu noziedznieku mahinācijas Lielbritānijā palīdzējusi īstenot Latvijas valstpiederīgā (9)

Pēta BBC un "Finance Uncovered"
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sankcijām pakļautie Krievijas oligarhi un dažādi noziedznieki savā labā aktīvi izmantojuši nepilnības Lielbritānijas likumos, kas ļauj slēpt aktīvu īpašniekus un patiesos labu guvējus, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Nepilnības esošajos Lielbritānijas likumos ļauj dibināt tādu juridisku personu, kurai nav nepieciešams norādīt tās reālos īpašniekus.

Šis uzņēmuma veids ir Anglijas ierobežotā partnerība (English Limited Partnership – ELP).

Lielbritānijas amatpersona jau atzinušas, ka šīs ierobežotās partnerības var tikt izmantotas kriminālos nolūkos.

ELP shēmas Lielbritānijā izmantojuši, piemēram, Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam pietuvinātie oligarhi Arkādijs un Boriss Rotenbergi, kā arī dažādi citi krimināli elementi.

BBC un pētnieciskās žurnālistikas projekta “Finance Uncovered” kopīgi veiktajā izmeklēšanā gūti pierādījumi, ka ELP plaši saistāmi ar krāpniecību, terorisma finansēšanu un naudas atmazgāšanu.

2016. un 2017. gadā Lielbritānija pieņēma jaunus likumus, kas piespieda teju visus Lielbritānijā reģistrētos uzņēmumus atklāt to patiesos īpašniekus. Tomēr uz ELP šie jaunie caurskatāmības noteikumi neattiecās.

Kopš 2017.gadā izveidotas vairāk nekā 4500 jaunas ELP. Šobrīd šo partnerību ir par 53% vairāk nekā 2017.gadā.

ELP var likumīgi izmantot nekustamā īpašuma, investīciju un pensiju fondu pārvaldīšanai. Atšķirībā no lielākās daļas citu uzņēmumu veidu, ELP nav atsevišķa juridiskā struktūra. Tas nozīmē, ka ELP nevar piederēt aktīvi, tiem nevar būt labuma guvēji un tie nevar legāli atvērt bankas kontus kā juridiska persona.

Tomēr BBC un “Finance Uncovered” izmeklēšanā izdevies noskaidrot virkni ELP īpašnieku, kā arī pierādījumus, ka šīs partnerības izmantotas bankas kontu atvēršanai un arī dažādu finanšu noziegumu veikšanai.

Tā kā par ELP aktivitāti publiski jāsniedz ļoti maz informācijas, ir diezgan liels risks, ka šīs partnerības kāds gribēs izmantot neparedzētiem nolūkiem.

Lielāko daļu ierobežoto partnerību palīdz izveidot dibināšanas aģenti jeb pārstāvji, kas nodrošina reģistrēto adresi un sniedz administratīvo atbalstu.

Katru ceturto no 4500 ELP, kas dibinātas kopš 2017.gada, palīdzēja izveidot vien piecas Lielbritānijā bāzētas aģentūras.

Šīs aģentūras jau iepriekš nonākušas varas iestāžu redzeslokā par palīdzību anonīmu uzņēmumu veidošanā klientiem no Austrumeiropas un bijušajām Padomju Savienības valstīm. Daļa šo uzņēmumu arī bijusi saistīta ar finanšu noziegumiem, tostarp naudas atmazgāšanu.

Visaktīvākā no šīm piecām aģentūrām ir aģentūra LAS, ko vada Lielbritānijā bāzētā krievu grāmatvede Jeļena Dovžika un viņas biznesa partnere Ineta Utināne, kas ir Latvijas valstspiederīgā.

Kā norāda BBC un “Finance Uncovered”, Dovžika un Utināne no LAS aktivitātēm guvušas iespaidīgu peļņu, palīdzot Lielbritānijā izveidot un pārvaldīt simtiem anonīmu uzņēmumu klientiem no Austrumeiropas un Centrālās Āzijas.

Arī vairāki uzņēmumi, kas saistīti ar LAS, iepriekš nonākuši Lielbritānijas varas iestāžu uzmanības lokā saistībā ar līdzdalību noziedzībā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu