Mums jābūt gataviem ilgtermiņa konfrontācijai no Krievijas puses, uzsver Mūrniece (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Politikai attiecībā uz Krieviju ir jābūt skaidrai, bez ilūzijām, un Latvijai jābūt gatavai ilgtermiņa konfrontācijai no šīs kaimiņvalsts puses, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), Lietuvā uzrunājot pārējos Ziemeļu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētājus.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka viss Ziemeļu un Baltijas valstu reģions saskaras ar Krievijas militārajiem un hibrīddraudiem, tai skaitā ar dažādiem ultimātiem un politisko retoriku ar mērķi šķelt Eiropu. "Dezinformācija, kiberuzbrukumi, ekonomiskā lejupslīde un migrācijas instrumentalizācija ir tikai daži no līdzekļiem, kas tiek izmantoti, lai apdraudētu mūsu vērtības, demokrātiju un uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību," pauda Mūrniece.

NATO kolektīvā aizsardzība, tostarp sabiedroto militārā klātbūtne Baltijas jūras reģionā un arī Latvijas ieguldījums stiprina mūsu valstu drošību, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Politiķe norādīja uz sagaidāmās Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO pozitīvo iespaidu uz drošības vidi Baltijas jūras reģionā, NATO Ziemeļu flangā un Eiropā kopumā. Mūrniece pauda atbalstu ciešākai NB8 sadarbībai drošības un aizsardzības jomā, uzsverot, ka svarīga ir informācijas apmaiņa un koordinācija.

Runājot par NB8 ekonomiskās sadarbības perspektīvu, Saeimas priekšsēdētāja izcēla transporta un loģistikas infrastruktūras attīstību, tostarp "Rail Baltica" projektu.

Tāpat Mūrniece atzīmēja sadarbību enerģētikas jomā. "Energoapgādes drošība reģionā un visā Eiropas Savienībā šobrīd ir visaugstākā prioritāte. Krievijas iebrukums Ukrainā un manipulācijas energoapgādē pierāda, ka nevaram paļauties tikai uz ārējiem enerģijas avotiem," sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju. NB8 ietvaros notiek parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu