Vācijai bez krievu gāzes prognozē recesiju (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

RWI-Leibnicas institūta prezidents Kristofs Šmits pieļauj, ka Vācija iegrims recesijā, ja Krievijas gāzes piegādes tiks pārtrauktas: „Bez Krievijas gāzes pasaule nebeigtos, bet dzīve būtu daudz grūtāka,” laikrakstam „Rheinische Post” sacīja Šmits. „Mums tad draudētu divciparu inflācija un iekšzemes kopprodukts, iespējams, kristos par 3 līdz 4 procentiem. Šādā gadījumā Vācijai 2023. gadā, visticamāk, būtu sagaidāma reāla recesija.” Savā RWI prognozē institūts joprojām rēķinās ar 2,7 procentu IKP pieaugumu.

RWI boss jau sagaida ilgstošu inflāciju: „Mūsu RWI prognozē no jūnija mēs joprojām prognozējām, ka inflācijas līmenis samazināsies līdz 2,6 procentiem 2023. gadā. Bet tas, visticamāk, nebūs ilgtspējīgs”" viņš teica laikrakstam. „Inflācijas problēma noteikti mūs nodarbinās 2024. gadā.”

RWI prezidents aicināja Eiropas Centrālo banku (ECB) septembrī strauji paaugstināt procentu likmes. „Ja pilsoņi uzticas ECB cīņā ar inflāciju, tas novērš algu un cenu spirāli,” viņš teica. Pēdējā sanāksmē ECB bija paaugstinājusi bāzes procentu likmi par 0,5 procentpunktiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu