Karalienes Elizabetes II bēru plāns

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Jau šodien, 19. septembrī,  sāksies vēsturiski nozīmīga diena - pasaulē aizsaulē pavadīs visilgāk Lielbritānijā valdījušo karalieni Elizabeti II. Lai varētu visam sekot līdzi, aicinām ielūkoties bēru dienas plānā un laikos. Arī TVNET sekos līdzi šīs dienas notikumiem!

KAD: 19. septembrī

KUR: Vestminsteras abatija

CIKOS: 11:00 / 13:00 pēc Latvijas laika

Bēres būs ceremoniāla diena ar dievkalpojumu Vestminsteras abatijā, kortežu un militāro gājienu cauri Londonai pirms pēdējās ceremonijas Vindzoras pils kapelā, kas notiks ģimenes lokā. 

Paredzams, ka ļaužu pūļi pulcēsies Londonas ielās, lai vērotu bēru gājienu, un parkos tiks uzstādīti lieli ekrāni, lai demonstrētu bēru dievkalpojuma un citu notikumu atspoguļojumu.

Bēres tiks pārraidītas BBC televīzijā, visas dienas garumā tiks nodrošināti nepārtraukti atjauninājumi ziņu vietnē un BBC radio.

Abatija ir vēsturiska baznīca, kurā tiek kronēti Lielbritānijas karaļi un karalienes, tostarp notika karalienes Elizabetes kronēšana 1953. gadā. Tā ir arī vieta, kur viņa 1947. gadā apprecējās ar princi Filipu.

Kopš 18. gadsimta abatijā nav notikuši monarhu bēru dievkalpojumi, bet 2002. gadā tur notika karalienes mātes bēres.

Kas notiks pirms dievkalpojuma?

Plkst. 10:40 / 12:40 pēc Latvijas laika.

Diena sāksies, kad karalienes šķirsts no Vestminsteras zāles, kur četru dienu garumā varēja atvadīties no valdnieces, plkst 12:40 tiks vests uz Vestminsteras abatiju. Karalienes zārks tiks uzlikts uz lielgabala ratiem, kas tika izmantoti Edvarda VII, Džordža V, Džordža VI un sera Vinstona Čērčila bērēs. Tos vilks 142 Karaliskās flotes jūrnieki.

Lielgabalu rati pēdējo reizi publiski tika redzēti 1979. gadā, prinča Filipa tēvoča lorda Mauntbatena bērēs, arī toreiz tos vilka 142 Karaliskās flotes jūrnieki.

Karaliskās ģimenes vecākie locekļi, tostarp jaunais karalis un princis Viljams ar brāli princi Hariju sekos ratiem šajā gājienā.

Karalienes bēru dievkalpojumu apmeklēs 2000 viesu, un tas ilgs 55 minūtes. 

Bēru dievkalpojumu, iespējams, vadīs Vestminsteras prāvests Deivids Hoils, bet sprediķi teiks Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs. Plānots, ka premjerministre Liza Trusa teiks runu.

Plkst. 11:55 / 13:55 (pēc Latvijas laika)

Pēc dievkalpojuma no karaliskās kaujas taures atskanēs militārais signāls "Last Post". Šie taures signāli skan ne tikai kaujas laukā un, bet arī atceres dievkalpojumos un svarīgu personu bērēs. 

Tad sekos 2 minūtes ilgs klusuma brīdis visā Lielbritānijā. Arī lidostā šajā laikā neatļaus pacelties vai nolaisties lidmašīnām. 

Tad atskanēs karaliskās dūdas un Lielbritānijas valsts himna. 

Kāds ir bēru gājiena maršruts?

Plkst. 12:15 / 14:15 pēc Latvijas laika

Pēc bēru dievkalpojuma karalienes zārks tiks pavadīts gājienā no abatijas līdz Velingtonas arkai, kas ir tālākajā Londonas Haidparka stūrī. Ceļā karalienes šķirsts veiks simbolisku braucienu gar Londonas simboliem - Bigbenu, Karaliskajiem zirgu staļļiem un Bakingemas pili.

Gājienā karalienes šķirstu pavadīs gan militāra parāde un zirgi, gan lielgabalu un ieroču zalves. Šo pēdējo karalienes braucienu cauri Londonai varēs vērot ikviens klātesošais. 

Plānots, ka gājiens pie Velingtonas arkas noslēgsies plkst. 13:00/15:00 (pēc Latvijas laika)  un tālāk karalienes zārks ar bēru kortežu dosies uz Vindzoru. 

Notikumi Vindzorā

Plkst. 15:10 / 17:10 pēc Latvijas laika

Karalienes zārks savu pēdējo ceļojuma daļu vadīs Vindzorā - pa 5 km garo Long Walk piebraucamo ceļu līdz Vindzoras pilij. Šo gājienu varēs vērot ikviens klātesošais.

Vindzoras pili gandrīz 1000 gadu laikā nepārtraukti apdzīvojuši 40 monarhi. Tā ir monarhiem visilgāk kalpojusī pils pasaulē. Pilij bija īpaša nozīme karalienei visas viņas dzīves garumā - pusaudzes gados viņa te patvērās no kara draudiem, bet pandēmijas laikā vadīja savu ikdienu.

Paredzams, ka karalis un karaliskās ģimenes locekļi gājienam pievienosies Vindzoras pils pagalmā, lai dotos uz Svētā Džordža kapelu, kur 18:00 notiks vēl viens atvadu dievkalpojums.

16:00 / 18:00 pēc Latvijas laika

Vindzoras dievkalpojumu vadīs pāvests Deivids Koners ar Kenterberijas arhibīskapa Džastina Velbija svētību.

Imperālās valsts kroni, valdnieka lodi un scepteri no zārka augšdaļas noņems Karalisko dārgumu juvelieris, lai tos nogādātu atpakaļ uz Londonas Taueru. 

Pēc dievkalpojuma plkst. 16:55 / 18:55 pēc Latvijas laika karaliskā ģimene pametīs kapelu. 

Kur karaliene tiks apglabāta?

Tajā pašā vakarā plkst. 19:30/21:30 pēc Latvijas laika privātā ģimenes dievkalpojumā karaliene tiks apbedīta kopā ar savu mirušo vīru Edinburgas hercogu karaļa Džordža VI piemiņas kapelā, kas atrodas Svētā Jura kapelā.

Viņas marmora plāksnē būs iegravēts "ELIZABETH II 1926-2022".

Svētā Džordža kapela ir baznīca, ko karaliskā ģimene regulāri izvēlas kāzām, kristībām un bērēm. Šeit apprecējās Saseksas hercogs un hercogiene, kā arī notika karalienes vīra prinča Filipa bēres. 

Karalienes zārks tiks nolaists Karaliskajā velvē, pirms tiks apglabāts karaļa Džordža VI piemiņas kapelā, kas atrodas Svētā Džordža kapelā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu