Kopš gada sākuma Ukrainas IKP sarucis par 30% (4)

LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada pirmajos deviņos mēnešos sarucis par 30%, liecina Ukrainas Ekonomikas ministrijas publiskotā informācija.

"Ekonomikas ministrija ar netiešā aprēķina metodēm un modelēšanas instrumentiem, balstoties uz ekonomikas vienību uzvedības rādītājiem, IKP kritumu gan pagājušajā mēnesī, gan augustā vērtē 35% robežās. Tādējādi 2022.gada trīs pirmajos ceturkšņos Ukrainas IKP kritums tiek lēsts 30% līmenī," norādīja ministrijā.

Kā pozitīvi faktori ekonomikā tiek minēta transporta pārvadājumu dinamikas uzlabošanās, jo ir pieaudzis gan lauksaimniecības produkcijas eksports pa jūru, gan kravu pārvadājumu pa dzelzceļu apjoms.

Augustā-septembrī no Odesas ostām eksportēti 5,5 miljoni tonnu lauksaimniecības produkcijas. Septembrī salīdzinājumā ar augustu eksporta produkcijas apjoms vairāk nekā divkāršojies, bet no ostām izgājušo kuģi skaits gandrīz trīskāršojies.

Otrajā ceturksnī Ukrainas IKP salīdzinājumā ar aprīli-jūniju pērn sarucis par 37,2%.

Ukrainas centrālā banka lēš, ka šogad valsts ekonomika saruks par trešdaļu, bet gadījumā, ja nebūs bloķētas Melnās jūras ostas, 2023.-2024.gadā atgriezīsies pie izaugsmes.

Nākamā gada valsts budžeta projektā reālā IKP pieaugums prognozēts 4,6%, bet nominālā IKP pieaugums varētu sasniegt 37%.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu