Maska izteikumi rada neizpratni Taivānā; Pekina atzinīgi vērtē miljardiera viedokli (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pekinas un Taipejas amatpersonas paudušas savu viedokli par miljardiera un “Tesla” vadītāja Īlona Maska izteikumiem par to, ka Taivānai ir jākļūst par Ķīnas īpašo administratīvo zonu. Pasaulē bagātākais cilvēks intervijā “Financial Times” sacīja, ka viņš tic iespējai, ka “abas valdības spēs panākt saprātīgu risinājumu”, vēsta BBC.

Ķīnas vēstnieks ASV atzinīgi vērtēja Maska izteikumus, savukārt Taivānas vēstnieks sacīja, ka “brīvību nevar nopirkt par naudu”. Taivānai sava valdība, taču Ķīna uzskata to par daļu no savas teritorijas.

Pagājušajā nedēļā Masks jau izraisīja skandālu, sociālajā tīklā “Twitter” rosinot panākt mierizlīgumu starp Ukrainu un Krieviju, kas paredzētu Ukrainai zaudēt daļu savas teritorijas. Tagad Masks pievērsies sava redzējuma paušanai par Ķīnas un Taivānas attiecībām.

“Mans ieteikums būtu izveidot īpašu administratīvo zonu Taivānai, kas ir pietiekami saprātīgs risinājums, taču tas droši vien nebūtu pieņemams visiem. Es domāju, ka ir iespējams, ka varētu panākt kaut ko līdzīgu, kā ir Honkongas gadījumā,” sacīja Masks.

Sestdien Ķīnas vēstnieks ASV Kins Gans atzinīgi vērtēja Maska ierosinājumu noteikt Taivānai īpašās administratīvās zonas statusu. Gans “Twitter” rakstīja, ka “mierpilna apvienošanās un “viena valsts, divas sistēmas” modelis, kas tiek piekopts attiecībā pret Honkongu, arī Pekinas acīs ir galvenais princips Taivānas jautājuma atrisināšanai”.

“Ņemot vērā, ka tiek cienīta Ķīnas suverenitāte, drošība un attīstības intereses, ir garantēts, ka arī pēc apvienošanās ar Ķīnu Taivāna varēs izbaudīt augstu autonomijas statusu, kas dos plašas attīstības iespējas,” norādīja vēstnieks.

Atbildot uz to, Sjao Bihims, kas ir faktiskais Taivānas sūtnis Vašingtonā, paziņoja, ka “Taivāna pārdod daudzus produktus, taču mūsu brīvība un demokrātija netiek pārdota”.

“Jebkāds piedāvājums attiecībā uz mūsu nākotni ir jārisina mierīgā ceļā – bez ārējas iejaukšanās, cienot Taivānas tautas demokrātiskās vēlmes,” sacīja Bihims.

Vašingtonā esošā Vilsona centra Ģeoekonomikas un Indijas-Klusā okeāna reģiona nodaļas vadītāja Šihoko Goto sacīja, ka Maska ierosinājumi var kaitēt paša miljardiera biznesa interesēm.

“Paturēsim prātā, ka Masks grasās iegādāties “Twitter”. Protams, “Twitter” Ķīnā ir aizliegto mājaslapu sarakstā, jo Ķīnā vārda brīvība ir aizliegta. Tātad – ja viņš investē “Twitter”, tad viņam, ļoti iespējams, nebūs iespējams neko paveikt arī Taivānā, jo pastāvēs milzīgs spiediens no Ķīnas. Tās Maskam noteikti nav labas ziņas,” pauda Goto.

Ķīna Taivānu redz kā “autonomu provinci, kas agri vai vēlu atgriezīsies Pekinas kontrolē”. Tikmēr “Tesla” septembrī pārdevusi 83 135 Ķīnā ražotus elektromobiļus, kas ir jauns rekords.

Nedēļu iepriekš Masks izpelnījās ļoti negatīvu reakciju no Ukrainas amatpersonām, jo Masks, pamatojoties uz 2012. gada vēlēšanu rezultātiem Ukrainā, ierosināja Ukrainai atteikties no teritorijām valsts austrumos un dienvidos, tādējādi panākot mieru ar Krieviju. Krievijā šādi Maska ieteikumi guva plašu atzinību.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu