Ietekmīgās kriptobiržas krahs: nav skaidrs, kā atmaksāt miljardos mērāmos parādus (13)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
FTX bijušais vadītājs Sems Benkmans-Frīds
FTX bijušais vadītājs Sems Benkmans-Frīds Foto: AFP / Scanpix

Delavēras štatā ASV kriptobiržas FTX jaunā vadība iesniegusi tiesā dokumentus, lai sāktu bankrota procedūru. Vai FTX jaunā vadība spēs panākt līdzekļu atdošanu investoriem, skaidro “The Wall Street Journal”.

Tiesas process saistībā ar FTX bankrotu kļuva par vienu no svarīgākajiem punktiem uzņēmuma aktīvu atgūšanā, kas vēl ir iespējama. Turklāt izmeklētāji arī cenšas noskaidrot, kurš tad īsti ir atbildīgs par uzņēmuma klientu zaudēto naudu.

“FTX kontrolēja nepieredzējuši un naivi cilvēki, bet daži no viņiem bija arī negodīgi,” sacīja jaunais FTX pārvaldības komandas padomnieks Džeimss Bromlijs. Līdzšinējais kompānijas vadītājs Sems Benkmans-Frīds notikušo nav komentējis.

Jaunie FTX vadītāji veiks auditu, lai noskaidrotu, cik daudz naudas kriptobirža zaudējusi riskantu operāciju dēļ, ko vadījis Benkmans-Frīds. Jaunie vadītāji piesaistījuši arī izmeklētājus, lai meklētu iespējas atgūt zaudētos līdzekļus.

Ņujorkas prokurori un ASV Vērtspapīru un biržu komisijas pārstāvji izskata visus FTX sabrukuma apstākļus, kas radījuši jaunus satricinājumus kriptovalūtu tirgū.

Klientu līdzekļi biržā ir iesaldēti, un arvien mazāka ir ticība, ka investoriem izdosies kādreiz atgūt zaudēto. Pagaidām nav zināms, kāda ir starpība starp FTX pieejamajiem aktīviem un parādsaistībām pret klientiem.

Pēc Bromlija vārdiem, uzņēmumam ir vairāki miljoni individuālo un industriālo klientu. Tiesas dokumenti liecina, ka 50 lielākajiem kreditoriem vien uzņēmums ir parādā trīs miljardus dolāru. Tāpat sākti arī drošības pasākumi, lai pasargātu uzņēmumu no kiberuzbrukumiem, kas pastiprinājušies pēc paziņojuma par FTX bankrotu.

Jaunajai FTX vadībai priekšā ir sarežģīts uzdevums – izmantot bankrota procedūru tā, lai biržas klienti atgūtu maksimāli daudz ieguldītās naudas. Atsevišķi aktīvi atrodas ārpus ASV jurisdikcijas, piemēram Bahamu salās, kur FTX iepriekšējie vadītāji veikuši riskantās operācijas.

Benkmans-Frīds bieži ziņojis darbiniekiem par saviem lēmumiem, izmantojot ziņapmaiņas lietotnes, kurās ziņas pēc to izlasīšanas automātiski dzēstas.

Otrdien FTX advokāti izvirzījuši nopietnas apsūdzības pret bijušajiem platformas vadītājiem, it īpaši Benkmanu-Frīdu. Tiek norādīts, ka iepriekšējai vadībai trūcis profesionalitātes kriptoaktīvu pārvaldībā.

“Mūsu priekšā sabrukusi starptautiska organizācija, kuru vadīja Sems Benkmans-Frīds. FTX krahs ir viens no negaidītākajiem un sarežģītākajiem krahiem ASV un pasaules korporatīvajā vēsturē,” sacīja Bromlijs.

Jaunais FTX ģenerāldirektors Džons Rejs pagājušajā nedēļā paziņoja tiesai, ka uzņēmuma korporatīvie fondi izmantoti darbinieku māju iegādei Bahamās, turklāt nav neviena darījumu apliecinoša dokumenta.

Reja rīcībā būs virkne juridisko instrumentu, kas ļaus izsekot un varbūt arī atgūt zaudētos aktīvus, kurus ieguldījuši investori. Tas varētu skart arī klientus, kuri īsi pirms FTX kraha savāca aktīvus no biržas. Piemēram, pērn pēc investīciju piesaistes Benkmans-Frīds uz savu kontu pārskatījis 300 miljonus dolāru.

Paredzams, ka FTX vadībai būs nepieciešami vairāki mēneši, lai tiktu skaidrībā ar visu klientu pretenzijām, kā arī ar FTX saistīto kompāniju “Alameda Research”. Tiks veikta pilna revīzijai un atskaite par uzņēmuma aktīviem un parādiem būs gatava ne ātrāk kā janvārī. Jau šobrīd redzams, ka atsevišķas kompānijas daļas ir maksātnespējīgas.

Pašlaik uzņēmumam ir izdevies atrast 1,4 miljardus dolāru parādsaistību segšanai, taču tas ir vismaz divas reizes mazāk nekā kopējie parādu apjomi.

Tiek norādīts, ka Delavēras tiesā nonākušie dokumenti liecina par FTX kultūru – lēmumus minimāli dokumentēt. ASV un Bahamu varasiestādēm būs grūti tikt skaidrībā, kurš ir atbildīgs par FTX aktīviem un kā atgriezt naudu kreditoriem. Visticamāk, ka FTX likvidācijas process aizņems vairākus gadus.

FTX krahs pievērš uzmanību visai kriptovalūtu nozarei, kas jau zaudējusi investoru uzticību, jo FTX demonstrējusi, ka atsevišķi uzņēmumi nozarē ļoti neapdomīgi rīkojas ar klientu naudu. Kriptobiržu klientiem nav tādu drošības spilvenu, kā piedāvā tradicionālo noguldījumu pakalpojumu sniedzēji. Tāpat nav īsti arī liela precedenta, kā rīkoties kriptobiržas sabrukuma gadījumā.

Pēc “The Wall Street Journal” vēstītā, FTX krahs ir satricinājis visu kriptonozari. Kriptokreditors “BlockFi”, kam ir saikne ar FTX, paši izskata iespēju sākt bankrota procedūru. Cits kriptokreditors “Genesis Global Trading” paziņojis, ka uzņēmums meklē iespējas, kā glābt savu situāciju pēc lielajiem zaudējumiem. Tikmēr citas kompānijas izmanto savas rezerves “nebaltai dienai” un samazina riskus.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu