Tāpat kā visā pasaulē, arī latvieši Ziemassvētkos dāvina dāvanas, tomēr mums ir vēl citas svētku tradīcijas, ko daļēji ievērojam arī mūsdienās: iet budēļos vai ķekatās, vilkt bluķi un celt galdā deviņus ēdienus - lai mājās būtu saticība un bagātība. Katrs no tiem simbolizē un nes kādu labumu ģimenē:
Tradicionāls latviešu Ziemassvētku mielasts ir cūkas cepetis ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, kāļiem, rāceņiem, bietēm, kā arī štovētiem kāpostiem. Ziemassvētkos tika gatavota arī koča, ķūķis jeb grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem. Šis ēdiens simbolizē dzīvības procesu nepārtrauktību un cieņas izrādīšanu senčiem. Svētku laikā uz galda vienmēr bija arī dažādas smalkmaizītes, pīrādziņi un rauši, taču medus rausis bija neaizvietojams starp citiem gardumiem, jo tā apaļā forma simbolizē Sauli.
“Mūsdienās svētku mielasts sastāv ne tikai no tradicionāliem ēdieniem, bet arī no gardumiem, kas aizgūti no citām kultūrām. Arī tradicionālie svētku ēdieni nereti tiek modernizēti, katrai saimniecei vai saimniekam interpretējot recepti savā unikālajā veidā. Šādi tiek uzlabotas senās receptes un izmēģināti dažādi, līdz šim nerealizētie garšu salikumi.
LIDO svētku piedāvājumā ir gan pārbaudītas vērtības – klasiskā siļķe kažokā un krēmīgais tuncis kažokā, savukārt tradicionāla rasola vietā mūsu viesi iecienījuši liellopa gaļas salātus. Godinot modes vēsmas un izteikto pieprasījumu pēc Dienvideiropas virtuves ēdieniem, LIDO tradicionāli lokālo ēdienkarti papildina arī Cēzara salāti ar vistas fileju un grieķu salāti, pievienojot šim kulinārajam duetam arī veģetāro alternatīvu – bulgura un kvinojas salātus.
Mēs vēlamies, lai svētkos nebūtu jāstāv pie plīts visu dienu gatavojot, bet būtu iespēja izbaudīt brīnišķīgus brīnumu gaidīšanas mirkļus un veltīt laiku mīļajiem, tāpēc piedāvājam mūsu viesiem uzkodu plates un kanapē līdzņemšanai. Sagaidot nākamo truša gadu, esam parūpējušies par daudzveidīgiem ēdieniem, aicinot īpaši izvēlēties zaļumus un dārzeņus par godu gada dzīvniekam. Mūsu svaigo augļu un dārzeņu plates, kā arī daudzveidīgās uzkodas ne tikai palutinās garšu kārpiņas, bet arī kalpos par svētku galda noformējumu.
Un, protams, ka Ziemassvētki nav iedomājami bez piparkūkām. Šogad, ejot līdzi pasaules tendencēm, tradicionālo desertu klāsts tika papildināts arī ar vegāno brauniju."
“LIDO” Produktu attīstības vadītājs Andrejs Gaigals.