Elektroenerģijas patēriņš mazāks nekā plānots; iespēju robežās jāturpina taupīt enerģiju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) aicinājuma taupīt elektroenerģiju pīķa stundās trešdien, 14.decembrī, elektroenerģijas lietotāju patēriņš bijis mazāks nekā plānots, aģentūrai LETA norādīja AST pārstāve Elīna Grīvāne.

AST sniegtā informācija liecina, ka kopš pusnakts elektroenerģijas patēriņš bijis mazāks nekā plānots.

Grīvāne skaidroja, ka laika posmā no šodienas līdz piektdienai jaudas rezerves Skandināvijas un Baltijas reģionā ir ļoti mazas. Tas nozīmē, ka jaudas ģenerācija, lai nosegtu patēriņu, ir pietiekama, bet, ja kāds ģenerācijas avots vai starpsavienojums iziet no ierindas, tad jaudas var nepietikt un var nākties uz brīdi atslēgt kādu patērētāju grupu.

"Latvijas energobilance ir salīdzinoši laba un risks atslēgumiem ir ļoti neliels.

Tomēr, lai samazinātu kopējo risku reģionā un izvairītos no augstiem rēķiniem AST aicina patērētājus iespēju robežās taupīt energoresursus pīķa stundu laikā. Paredzams, ka pīķa patēriņa stundās elektrība būs dārga."

Jau ziņots, ka AST no 14.decembra līdz 16.decembrim aicina patērētājus iespēju robežās taupīt elektroenerģiju pīķa patēriņa stundās - no plkst.8 līdz 12 un no plkst.15 līdz 19, aģentūru LETA informēja AST pārstāvji.

Saskaņā ar Baltijas valstu pārvades sistēmas operatoru novērtējumu, Baltijas un Skandināvijas reģionā 14.-16.decembrī elektroenerģijas ražošanas jaudu rezerves būs ļoti mazas. Tas var izsaukt elektroenerģijas cenu pieaugumu biržā.

"Elektroapgādes ierobežojumi ir maz ticami, tomēr to iespējamība pilnībā nav izslēdzama, ja energosistēmā notiktu neplānoti incidenti - elektrostaciju vai starpsavienojumu neplānotas atteices," skaidro AST.

AST valdes loceklis Gatis Junghāns skaidro, ka šonedēļ Ziemeļeiropā kļūst aukstāks, un tas būs pirmais ziemas izaicinājums energosistēmai. "Saspringta situācija izveidojusies Zviedrijas dienvidos un Somijā, kur pieaugošs patēriņš mijas ar atsevišķu atomelektrostaciju nepieejamību. Situācija Baltijā ir salīdzinoši laba, tomēr elektroapgādes jaudu iespējamais deficīts Zviedrijā un Somijā, no kurām Baltijas valstis saņem elektroenerģiju, var ietekmēt Baltijas energosistēmu," norāda Junghāns, atsaucoties uz Baltijas valstu pārvades sistēmas operatoru kopīgā reģionālā koordinācijas centra sniegto analīzi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu