Taupības režīmā Rīga ieekonomējusi 1,4 miljonus eiro (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Taupības pasākumos Rīgas pašvaldība līdz novembra beigām ieekonomējusi 1,4 miljonus eiro, informēja Rīgas domes ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Solvita Brence-Kauste.

Lai strauji pieaugošo energoizmaksu laikā mazinātu elektroenerģijas un siltumenerģijas patēriņu, Rīgas pašvaldība ieviesa dažādus taupības pasākumus pilsētvidē un pašvaldības ēkās.

Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma", ievērojot enerģijas taupīšanas pasākumus, kopš jūlija samazinājusi savas izmaksas par 423 859 eiro. Vērā ņemts faktiskais "Nordpool spot" biržas tarifs. Rezultāts ir sasniegts, samazinot apgaismojuma intensitāti, izslēdzot ielu apgaismojumu un fasāžu dekoratīvo apgaismojumu atsevišķās nakts stundās, kā arī nomainot ielu apgaismojuma veidu dažās Rīgas apkaimēs. Plānots, ka arī turpmāk tiks pilnveidots ielu apgaismojuma veids.

Salīdzinot ar 2021.gadu, enerģijas patēriņš 2022.gada jūlijā samazinājies par 187,5 megavatstundām (MWh), kad pilsētvidē vēlāk ieslēdza un agrāk izslēdza apgaismojumu. 240,1 MWh ieekonomēta augustā, kad pašvaldība sāka testēt rīcības plānā par energotaupību iekļautos pasākumus, 260,2 MWh ietaupījums bija septembrī, kad pakāpeniski bija ieviestas rīcības plānā definētās aktivitātes, 449,2 MWh ietaupītas oktobrī un 460,9 MWh novembrī.

Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs rēķini par enerģiju līdz novembra beigām ir samazinājušies par 811 578 eiro. Kopš apkures sezonas sākuma izglītības iestādēs patēriņš samazināts par 4452 MWh. Kopējais enerģijas patēriņa samazinājums izglītības iestādēs ir 13,3%.

Rīgas domes departamentu ēkās kopējais elektroenerģijas un siltumenerģijas patēriņš pēdējos divos mēnešos samazinājies par 777 MWh, kas veido 173 671 eiro ietaupījumu.

Samazinātais patēriņš energopārvaldībā iekļautajās ēkās līdzvērtīgs 341 300 kubikmetru (m3) dabasgāzes, kas novērsusi 654,9 tCO2 emisiju nokļūšanu atmosfērā.

Kā vēstīts, ieviešot energotaupības pasākumus Rīgas pašvaldība cer ietaupīt 10 miljonus eiro, šā gada 15. septembrī preses konferencē informēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Viņš uzsvēra, ka 15. septembrī izdos rīkojumu par taupības pasākumiem, kas paredz samazināt enerģijas patēriņu par 15%.

Tolaik Rīgas enerģētikas aģentūras un pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" vadītāji skaidroja, ka energotaupības pasākumi paredz pašvaldības iestādēs, tostarp skolās gaisa temperatūru +20,5 grādi.

Savukārt naktīs un brīvdienās gaisa temperatūra tiks samazināta vēl par četriem grādiem.

Skolās tiks ieviests vēl viens režīms. Pēc mācību procesa beigām gaisa temperatūra no +20,5 grādiem tiks samazināta par diviem grādiem, bet nakts stundās par minētajiem četriem grādiem.

Tiks kontrolētas ventilācijas sistēmas, samazināts karstā ūdens patēriņš un modernizēts Rīgas domes iestāžu apgaismojums, pārejot uz LED apgaismojumu.

Publiskajā telpā, ielās, kur gaismekļi izvietoti bieži, tiks atslēgta daļa apgaismojuma. Pilnībā apgaismojums tiks izslēgts no plkst.3 līdz plkst.4 naktī, atstājot apgaismojumu parkos, tuneļos, uz gājēju pārejām un vietās, kur apgaismojuma izslēgšana radītu kriminogēnās situācijas pasliktināšanās draudus.

Pašvaldības iestāžu fasāžu un dažādu objektu apgaismojums tiks izslēgts no pusnakts līdz plkst.5.

Lielo sporta laukumu apgaismojums tiks samazināts līdz 33,3%.

Atsevišķās ielās, kurās ir LED gaismekļi, tiks samazināta apgaismojuma intensitāte.

Kā skaidroja Rīgas mērs, pašvaldības iestāžu vadītāji tiks mudināti noteikt, ka pirmdienās iestāžu darbinieki iespēju robežās strādā attālināti, tādējādi vēl samazinot enerģijas patēriņu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu