Krievija Jauno gadu sagaidījusi ar juaņu deficītu (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas valūtu tirgū kopš pagājušā gada beigām trūkst juaņu. Deficīts radies lielāko kompāniju vai banku darījumu rezultātā, vēsta “The Moscow Times”.

Ņemot vērā Maskavas biržas datus, juaņu deficīts radies īsi pirms Jaunā gada. Tiek norādīts, ka pašlaik situācija sāk stabilizēties. Deficīts radies, jo kāds vārdā nenosaukts “lielais tirgus spēlētājs” – vai nu liela valsts kompānija, vai banka, veikusi naudas pārvedumu uz Ķīnu, izmantojot juaņas.

Informāciju par juaņu deficītu apstiprina arī Krievijas Centrālā banka. Regulators norāda, ka situācija pakāpeniski kļūst stabilāka. “Gada sākumā situācija sāka stabilizēties. Valūtas likviditāte un bāzes līmenis sasniedzis normālu līmeni,” teikts Krievijas Centrālās bankas paziņojumā presei.

Biznesā ir iespējams veikt valūtas maiņu – slēgt īpašu līgumu, ar kuru abas iesaistītās puses vienojas veikt divus darījumus vienā vērtībā, taču ar dažādām valūtām dažādā laikā. Piemēram, vispirms tiek iegādāta valūta, pēc tam notiek tās pārdošana vai otrādi. Valūtas maiņas līgumos ietvertajiem darījumiem var būt dažādi termiņi – diena, nedēļa, mēnesis un tamlīdzīgi.

Kompānijas ar valūtas maiņas palīdzību apdrošina riskus pret straujiem valūtas vērtības kritumiem. It īpaši tas attiecas pret uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar importu un/vai eksportu.

Tiek skaidrots, ka juaņu deficītu varēja izraisīt kādas lielas vai vairāku lielu kompāniju darījumi tirgū, kas samazināja pieejamo juaņu apjomu vairākās bankās.

Cits iemesls – kovida ierobežojumu atcelšana pašā Ķīnā. Tāds lēmums, domājams, varēja paaugstināt pieprasījumu pēc juaņām valsts iekšienē.

Jāpiebilst, ka juaņas Krievijai ir ļoti nozīmīgas, jo tā šajā valūtā uzglabā lielas valūtas rezerves. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu