Kuri novadi ir populārākie māju būvniecībai?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Populārākās vietas māju būvniecībai pagājušajā gadā bija Mārupes, Ķekavas un Ādažu novadi, pavēstīja bankā "Citadele", atsaucoties uz bankas apkopotajiem datiem.

Bankā arī atzīmē, ka būvniecības materiālu cenu un pakalpojumu sadārdzinājums 2022.gadā bija par pamatu privātmāju būvniecības kredīta pieteikuma summas kāpumam.

Pēc bankas "Citadele" pārstāvju minētā, kredītu pieteikuma vidējā summa pērn pieauga līdz 150 000 eiro, turklāt gandrīz 40% pieteikumos norādītā nepieciešamā summa bija lielāka. 2021.gadā pieteikumu skaits, kuru vērtība pārsniedza 150 000 eiro, veidoja apmēram 30%.

Kopējais hipotekāro kredītu pieteikumu skaits privātmāju būvniecībai pagājušajā gadā saglabājās tādā pašā līmenī kā iepriekšējā gadā.

Iedzīvotāji visbiežāk mājas plānoja būvēt Pierīgā - iecienītākā vieta bija Mārupes novads, seko Ķekavas un Ādažu novadi. Reģionos ārpus Pierīgas visbiežāk māju būvniecības kreditēta Bauskā, Liepājā un Valmierā.

Mājokļa būvniecības kredītu visbiežāk izvēlas iedzīvotāji vecumā no 35 līdz 45 gadiem - šī sabiedrības grupa veido aptuveni 40% no visiem hipotekārajiem kredītiem mājas celtniecībai. Iedzīvotāji vecumā no 23 līdz 28 gadiem par savas privātmājas būvniecību domā nedaudz retāk (10% pieteikumu) nekā tie, kuriem jau ir pāri 45 gadiem (14% pieteikumu).

Visbiežāk māju plāno būvēt tie, kuriem ir viens vai divi bērni - šādas ģimenes veido aptuveni 62% būvniecības kredīta pieteikumu. Tikmēr trīs un vairāk bērni un viņu ģimenes aizdevumam pieteikušās 13% gadījumu.

Bankas "Citadele" Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks informē, ka lielākā daļa klientu joprojām izvēlas individuāli izstrādātus projektus un dažādus materiālu piegādātājus, taču vienlaikus ir augusi interese arī par rūpnieciski ražotām, tipveida koka karkasa mājām.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" ir otra lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Bankas akcionāri ir ASV investīciju kompānijas "Ripplewood" meitaskompānija "RA Citadele Holdings LLC" un starptautisku investoru grupa (75% plus viena akcija), kā arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (25% mīnus viena akcija).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu