Aprēķināts, kādus zaudējumus Ukrainas biznesam radījis Krievijas izraisītais karš

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ne mazāk kā 109 lielie un vidējie Ukrainas uzņēmumi kopš Krievijas uzsāktā kara sākuma zaudējuši vismaz 13 miljardus dolāru, paziņojuši “KSE Institute” eksperti.

Kopējā tiešo zaudējumu summa Ukrainas privātajiem un valsts uzņēmumiem ir 13 miljardi dolāru. No tiem deviņi miljardi dolāru attiecināmi lielajiem un vidējiem uzņēmumiem. Netiešo zaudējumu apjoms no Krievijas izraisītā kara sasniedz 33,1 miljardu dolāru. Lai uzņēmumi pilnībā spētu atjaunot savu darbību līdz pirmskara līmenim, ir nepieciešami gandrīz 25 miljardi dolāru.

Visvairāk sagrauto uzņēmumu atrodas sešos apgabalos – Kijivas un Doneckas (pa 17% no kopējā apjoma), Zaporižijas (14%), Harkivas (13%), Luhanskas (10%) un Mikolajivas (8%) apgabalos.

“Parasti uzņēmuma tiešo zaudējumu aprēķini tiek attiecināti uz apgabalu, kuros tie ir reģistrēti, tomēr ir arī izņēmumi,” skaidro “KSE Institute” eksperts Dmitro Gorjunovs.

Vislielākos tiešos zaudējumus Krievijas agresija 2022. gadā radījusi tādiem uzņēmumiem kā “Azovstaļ”, “Nibulon” un “Motor Sič”. Pēc ekspertu teiktā, 19 privātie un valsts uzņēmumi (17%) ir sagrauti pilnībā, bet vēl 90 kompānijas (83%) ir daļēji zaudējušas savus īpašumus.

Pēc “KSE Institute” datiem, uz 2022. gada decembri kopējā tiešo zaudējumu summa no infrastruktūras bojājumiem vai iznīcināšanas visā Ukrainā ir mērāma 137,8 miljardos dolāru. Salīdzinot ar novembri, decembrī zaudējumu summa pieaugusi par diviem miljardiem dolāru.

Kopš kara sākuma Ukrainā bojāti, iznīcināti vai sagrābti vismaz 64 lieli un vidēji uzņēmumi, 84 300 lauksaimniecības tehnikas vienību, 3000 veikali un 593 aptiekas.

Kopējie kara zaudējumi Ukrainai pagājušā gada septembrī tika aprēķināti teju 350 miljardu dolāru apmērā. Kopš tā laika šī summa ir tikai pieaugusi, jo kopš oktobra Krievija regulāri ar raķetēm apšauda kritiski svarīgo civilo infrastruktūru, kā elektrostacijas un dzīvojamās mājas.

3. janvārī Ukrainas premjers Deniss Šmihaļs paziņoja, ka Krievija Ukrainai kopš kara sākuma varētu būt radījusi zaudējumus 700 miljardu dolāru apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu