Nekāds "plikpauris" vai "bunkura opis" jeb kā Krievijas internets sargā Putina "imidžu" (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas “Google” analogs, meklēšanas rīks “Yandex” veicis korekcijas meklējumu rezultātos, izņemot no rezultātiem fotogrāfijas un video ar diktatoru Vladimiru Putinu. Interesanti, ka līdz šim, ievadot meklētājā aizskarošas frāzes, galvenie rezultāti bija tieši Putina fotogrāfijas.

Kā vēsta “Meduza”, atsaucoties uz noplūdušu “Yandex” programmatūras kodu, tagad Putina attēli vairs netiek uzskatīti par meklēšanas rezultātu tādiem pieprasījumiem kā “plikpauris”, “d**sējs” un “h**lo” (vīrieša ģenitāliju apzīmējums, kā Putins tiek dēvēts Ukrainā).

Tāpat Putina attēlus vairs nevar atrast pie tādiem vārdu salikumiem kā “bunkura opis”, “galvenais zaglis”, “Viskrievijas mērglis”. Tas pats attiecas arī uz teikumiem “kad viņš nosprāgs” un “dīvainais radījums māj ar roku”.

Šāda veida pieprasījumus automātiski koriģēja “Yandex” iekšējais serviss ar nosaukumu “Begemots”, kas ļauj ātri bloķēt attēlus un video. Parasti šī tehnoloģija tiek izmantota pornogrāfijas ierobežošanai, taču tagad tas tiek izmantots arī Putina “imidža pasargāšanai internetā”.

Tāpat “Yandex” centās pasargāt no negatīvām asociācijām kara Ukrainā galveno simbolu – Z burtu. Kompānija nevēlējās, lai cilvēki, meklējot šo simbolu, sastaptos arī ar nacistiskās Vācijas svastiku.

Datu noplūdē redzams, ka izmaiņas skārušas arī “Yandex” “Captcha” sistēmu, kas liek lietotājam veikt konkrētas darbības, lai pārbaudītu, vai tas ir cilvēks vai robots. Tā, piemēram, lietotājam nebūs no attēliem jāievada tādi vārdi kā “padoties” vai “nāve”.

Pašlaik nav zināms, vai visi ierobežojumi joprojām darbojas. Pašlaik joprojām, ievadot kādu no iepriekš minētajiem meklējumiem, var atrast attēlus un video ar Putinu. Tam iemesls varētu būt nekvalitatīva “Yandex” filtra darbība.

Pašā uzņēmumā paziņoja, ka “kompānijas darba loģiku koriģē manuāli, labojot atsevišķas rekomendācijas sistēmas kļūdas, kas arī atbild par meklēšanas rezultātiem, tādēļ ir laboti foto un video meklētāja iestatījumi”.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu