"Totāla atkarība" jeb Krievija sankciju dēļ var palikt bez izplatīta pārtikas produkta (23)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Ja Eiropas Savienība jaunākajā sankciju paketē liegs piegādāt visu nepieciešamo ierauga ražošanai, Krievijas tirgus var palikt bez skābā krējuma, vēsta “The Moscow Times”, atsaucoties uz Krievijas lauksaimniecības uzņēmumu grupas “AgriVolga” dibinātāju Sergeju Bačinu.

“Patērētāji, kā izskatās, ne līdz galam saprot [situācijas nopietnību], ka tad, ja pēkšņi Eiropa noteiks sankcijas piena ieraugam, skābā krējuma Krievijā nebūs. Mēs paši to nevaram saražot, tāpēc mums ir totāla atkarība no šīm piegādēm. Uzskatu, ka šī ir stratēģiska līmeņa problēma,” sacīja Bačins.

Pēc viņa vārdiem, 90% Krievijas tirgus aizņem importa ieraugs, bet valstī “trūkst biofabrikas šīs vielas ražošanai”. Krievijā piena ieraugu ražo vien daži nelieli uzņēmumi. Piena ierauga ražošanas nozare Krievijā sabruka 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā.

“Krievija tajā brīdī bija sliktā ekonomiskā situācijā, un tas radīja jaunus izaicinājumus, kam neviens šo gadu laikā nav pievērsis uzmanību,” teica uzņēmējs.

Pašreizējā brīdī Krievijas piena nozarē nav kritiskas situācijas, jo ražotāji ir spējuši atrisināt problēmas ar iepakojumiem un aprīkojumu, kas bija aktuāli 2022. gada pavasarī. Tika atrastas alternatīvas Eiropas piegādēm Krievijai “draudzīgajās valstīs”.

“Piena ražošanas nozare ir tāda, ka daudzus tehniskos elementus, ko izmanto rūpnīcas un fermas, var iepirkt ne tikai Eiropā, bet arī Ķīnā un Turcijā. Tam var atrast alternatīvas, ja par to laicīgi domā,” skaidroja Bačins.

Viņš norādīja, ka Krievija līdz sankciju ieviešanai ražoja kartonu, ko pēc tam sūtīja uz Somiju, kur to sagrieza un gatavoja iepakojumus. Tagad tas tiek darīts Krievijā, tāpēc piena produkti ir saglabājuši tādas pašas kvalitātes iepakojumus, kā tas bija iepriekš.

Tomēr, neraugoties uz šo problēmu atrisināšanu, ierauga trūkums ir ļoti liela problēma, jo tam nav citu piegādes alternatīvu. Lai labotu šo situāciju, būs nepieciešams palielināt ražošanu Krievijas iekšienē, taču tam būs nepieciešams ilgs laiks.

“AgriVolga” holdings ir lielākais gaļas un piena produktu ražotājs Krievijā. Tas aizņem 40% organisko produktu tirgus.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu