Nauda nesmird? Nozīmīga Eiropas banka lielāko daļu peļņas gūst Krievijā (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Austrijas bankai “Raiffeisen Bank International” ir viena no nozīmīgākajām tirgus daļām Krievijā, ņemot vērā datus par lielāko Eiropas banku darbību. Turklāt “Raiffeisen Bank” lielāko daļu savas peļņas guvusi tieši agresorvalstī, vēsta “Postimees”.

Banka, kura iepriekš izziņojusi par iespēju pamest Krievijas tirgu kara dēļ, pērn Krievijā nopelnījusi 2,058 miljardus eiro, un kopējā bankas peļņa bijusi 3,797 miljardi eiro. 2021. gadā Krievijas daļa bankas peļņas rādītājos nebija tik liela. Tad Krievijas peļņa sastādīja aptuveni trešo daļu no bankas kopējiem peļņas rādītājiem. Tāpat banka guvusi labumu no rubļa valūtas kursa nostiprināšanās.

Banka brīdinājusi, ka aiziešanai no Krievijas tirgus būs nepieciešams vēl kāds laiks.

“Interese par mūsu Krievijas biznesu ir bijusi,” sacīja bankas vadītājs Johans Štrobls, kurš piebilda, ka “nekas konkrēts nav zināms”.

Austrijas banka Krievijā darbojas jau kopš PSRS sabrukuma. Pēc aktīvu lieluma tā ir desmitā lielākā banka Krievijā. Ņemot vērā Krievijas ieviestās sankcijas pret Eiropu, bankas gūtā peļņa Krievijā arī paliks agresorvalstī, vēsta “Reuters”.

Lai arī bankas klientu skaits Krievijā samazinās, darbinieku skaits tieši otrādi – palielinās. Banka Krievijā pērn zaudējusi 27% savu klientu, un to skaits pašlaik ir 3,2 miljoni. Tomēr banku nozarē strādājošo skaits Krievijā pērn palielinājies par 2,3%, sasniedzot 9537 cilvēkus.

Banka darbojas arī Ukrainā, kur tā saskaras ar nesaudzīgu kritiku, jo banka sniedz kredītbrīvdienas Krievijas militārpersonām.

Austrijas banka sūdzējusies, ka tā neko izdarīt nevar, jo pēc Krievijas likumdošanas visām Krievijā strādājošajām bankām ir jāpiedāvā kredītbrīvdienas militārpersonām. “Raiffeisen Bank” uzsvēra, ka ievēro visas Eiropas Savienības normas un likumus, kā arī aicina ievērot Ukrainas teritoriālo, politisko un ekonomisko nedalāmību.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu