Valsts sniegs atbalstu arī mājsaimniecībām ar naftas gāzes un dīzeļdegvielas apkuri

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima šodien, 9. februārī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas nosaka valsts atbalstu sniegt tām mājsaimniecībām, kas apkurei izmanto sašķidrināto naftas gāzi (propānu-butānu) vai dīzeļdegvielu.

Kā informēja parlamenta Preses dienestā, līdz šim atbalsts jau noteikts citu apkures veidu izmantotājiem, savukārt šodien nolemts atbalstu sniegt arī tām mājsaimniecībām, kas apkurei izmanto sašķidrināto naftas gāzi (propānu-butānu) vai dīzeļdegvielu.

Sašķidrinātās naftas gāzes izmaksu pieaugums tiks kompensēts 50% apmērā, bet ne vairāk kā 100 eiro par megavatstundu. Uz vienu mājsaimniecību noteikts patēriņa slieksnis, kas atbilst vidēja izmēra mājsaimniecībai - viena tonna sašķidrinātās gāzes.

Dīzeļdegvielas izmaksu pieaugumu arī tiks kompensēts 50% apmērā, bet ne vairāk kā 2,01 eiro par litru. Patēriņa slieksnis uz vienu mājsaimniecību noteikts 4000 litru marķētās dīzeļdegvielas, kas aprēķināts, pieņemot vidējo ar dīzeļdegvielu apkurināmo mājsaimniecības platību.

Kompensācijas maksā iekļauts arī pievienotās vērtības nodoklis.

Lai pieteiktos atbalstam, iedzīvotājiem, kuri apkurei iegādājas dīzeļdegvielu vai sašķidrināto gāzi, ar maksājumu attaisnojošiem dokumentiem būs jāvēršas pašvaldībā.

Patlaban Latvijā ir ap 4500 mājsaimniecību, kas apkures un karstā ūdens nodrošināšanai izmanto sašķidrināto naftas gāzi, savukārt ap 3100 mājsaimniecību siltumu nodrošina ar marķēto dīzeļdegvielu, ko apkures vajadzībām var iegādāties ar samazinātu akcīzes nodokli, norādīts grozījumu anotācijā.

Saeimā šodien pieņemtās izmaiņas nosaka, ka atbalstu varēs saņemt par gāzi un dīzeļdegvielu, kas apkures vajadzībām iegādāta laika posmā no pagājušā gada 1.maija līdz šī gada 30.aprīlim.

Jau iepriekš Saeima noteica pasākumus, lai iedzīvotājiem segtu daļu no energoresursu cenu pieauguma - par centrālo apkuri, apkurē izmantoto elektrību, dabasgāzi, koksnes granulām, briketēm, malku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu