Par gandrīz četriem miljoniem eiro likvidēs naftas piesārņojumu Ventspilī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ventspils brīvostas pārvalde noslēgusi līgumu ar AS "VentEko" par piesārņotās teritorijas sanācijas darbu veikšanu - naftas produktu peldošā slāņa samazināšanu un barjeras sistēmas uzstādīšanu, lai nodrošinātu piesārņojuma migrācijas pārtraukšanu uz Baltijas jūru un tās piekrasti, informē brīvostas pārvaldē.

Kopējā līgumcena ir 3,9 miljoni eiro, bet darbu izpildes termiņš ir 2024.gada 30.aprīlis.

Brīvostas pārvaldē uzsver, ka šis ir pēdējo gadu vērienīgākais vides attīrīšanas projekts Ventspilī.

Attīrāmās teritorijas ir pašvaldības SIA "Ūdeka" bijušo notekūdeņu attīrīšanas iekārtu teritorija Dzintaru ielā 68 un naftas produktu maģistrālo cauruļvadu trases teritorijas daļa Dzintaru ielā 52c.

Sanācijas teritorijas īpašnieks ir Ventspils pilsētas pašvaldība, bet abi īpašumi nodoti valdījumā Ventspils brīvostas pārvaldei.

Brīvostas pārstāvji skaidro, ka pielietojot ilgtspējīgas attīrīšanas tehnoloģijas, tiks likvidēta piesārņotās teritorijas grunts masīvā esošo brīvo naftas produktu frakcija un paralēli Baltijas jūras krasta zonai vismaz 300 metru garumā piesārņotajā teritorijā tiks ierīkota filtrējošas - attīrošas barjeras sistēma, kas nodrošinās piesārņotā gruntsūdens migrācijas pārtraukšanu Baltijas jūras virzienā, pilnībā novēršot jūras akvatorijas piesārņojuma riskus.

Papildus sanācijas darbiem tiks īstenota sabiedrības informēšanas kampaņa, paaugstinot sabiedrības izpratni par aktuāliem vides un klimata jautājumiem.

Projektu "Vēsturiski piesārņoto ar naftas produktiem vietu Ventspilī - bijusī NAI "Ūdeka" teritorija un naftas produktu maģistrālo cauruļvadu trase - sanācija" īsteno Ventspils brīvostas pārvalde sadarbībā ar Norvēģijas partneri - nodibinājumu "International Development Norway AS" un Latvijas projekta partneri - nodibinājumu "Ventspils Augsto tehnoloģiju parks".

Visa projekta kopējais finansējums ir 33,2 miljoni eiro, no tiem ES programmas "Horizon" finansējums gandrīz 25 miljoni eiro.

Projekta īstenošanas periods ir no 2021.gada 1.jūlija līdz 2024.gada 30.aprīlim.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "VentEko" 2021.gadā strādāja ar 1,364 eiro apgrozījumu, kas ir par 33,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa palielinājās vairākkārt un bija 292 859 eiro. Uzņēmums "VentEko" reģistrēts 1997.gadā, un tā pamatkapitāls ir 237 110 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu