Aprēķināts, cik lielus zaudējumus pasaules ekonomika cietusi Krievijas izraisītā kara dēļ (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

2022. gadā pasaules ekonomikas apjoms samazinājās par 1,6 triljoniem dolāru, vēsta izdevums “Rheinische Post”, atsaucoties uz Vācijas ekonomikas institūta datiem. Analītiķi norādījuši, ka lielākās problēmas radījis inflācijas, kā arī energoresursu cenu pieaugums.

Krievijas karš Ukrainā 2022. gadā vien pasaules ekonomikai izmaksājis vairāk nekā 1,6 triljonus dolāru (1,5 triljonus eiro). Pēc Vācijas ekonomikas institūta ekonomistu datiem, 2023. gadā pasaules ekonomikas zaudējumi var palielināties par vēl vismaz vienu triljonu dolāru (940 miljardiem eiro).

Karš radījis piegāžu ķēžu pārrāvumus visā pasaulē, kā arī strauju energoresursu cenu pieaugumu. Turklāt inflācijas palielināšanās samazinājusi patērētāju pirktspēju visā pasaulē.

Vācijas ekonomikas institūta eksperti ziņojumā par pamatu ņēmuši Starptautiskā Valūtas fonda rudens prognozes. 2023. gadā absolūtie zaudējumi var būt zemāki nekā pērn, jo spriedzei pasaules preču un enerģētikas tirgos vajadzētu mazināties.

Septembrī “The Wall Street Journal”, atsaucoties uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas datiem vēstīja, ka 2022. un 2023. gadā Krievijas iebrukums Ukrainā pasaules ekonomikai izmaksās ap 2,8 triljoniem dolāru. Šī prognoze tika izteikta laikā, kad pastāvēja bažas par šo ziemu un to, vai Eiropa spēs iztikt ar tai pieejamajiem energoresursiem.

Ņemot vērā, ka šajā ziemā ir maigi laikapstākļi, Eiropai izdosies veiksmīgi pārvarēt šo ziemu ar pietiekami lieliem gāzes krājumiem, tieši tādēļ gāzes cenas ir būtiski kritušās, un tas mazinājis spiedienu uz inflāciju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu