Ķīna faktiski pievienojusies sankcijām pret Krievijas aviāciju (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Aviopārvadājumi starp Krieviju un Ķīnu 2023. gadā varētu samazināties par 60-70%, salīdzinot ar 2019. gadu, teikts Krievijas transporta ministra vietnieka Valentīna Ivanova paziņojumā.

Kā vēsta “The Moscow Times”, atsaucoties uz ziņojumu, Pekina atsakās dot garantijas, ka tā neļaus arestēt Krievijas lidmašīnas pēc trešo valstu pieprasījuma. Jāatgādina, ka liela daļa Krievijas lidsabiedrību lidaparātu ir Rietumvalstu lidmašīnas, kas atrodas līzingā no Rietumu kompānijām, un šīs lidmašīnas Krievija faktiski ir nozagusi.

Pēc Rietumvalstu sankciju noteikšanas Ķīna ir kļuvusi par vienu no iecienītākajiem Krievijas lidsabiedrību galamērķiem. Ķīnas popularitāte augusi vēl laikā, kad Krievijai bija piekļuve Eiropas tirgum. Tagad, kad Rietumvalstis ir slēgušas savu gaisa telpu Krievijas pārvadātājiem, strauji var sarukt arī lidojumu skaits uz Ķīnu.

2019. gadā starp Ķīnu un Krieviju tika pārvadāti ap trīs miljoniem cilvēku. 2023. gadā Krievijas aviokompānijas varētu pārvadāt vien 0,9-1,2 miljonus cilvēku.

Pēc kara sākuma Ukrainā Eiropas Savienība noteica sankcijas attiecībā uz lidmašīnām, kas piegādājamas Krievijai. Sankcijas paredz, ka Rietumvalstu aviobūves uzņēmumi nedrīkst piegādāt Krievijai ne lidmašīnas, ne arī to rezerves daļas. Līzinga devēji pieprasīja Krievijai atdot lidmašīnas, bet Krievijas diktators Vladimirs Putins parakstīja rīkojumu, kas paredzēja atstāt Krievijas lidsabiedrību rīcībā lidmašīnas, kuru kopējā vērtība ir 10 miljardi dolāru.

Tomēr lidsabiedrības nevar izpildīt starptautiskos reisus, jo pat Krievijai “draudzīgās” valstis saglabā lidmašīnu aresta risku. Pagājušajā gadā kopumā tika arestētas 78 Krievijas lidsabiedrībām reģistrētās lidmašīnas.

Interesanti, ka Ķīna ne tikai nedod Krievijai garantijas, bet arī atsakās ielaist gaisa telpā lidmašīnas ar dubultu reģistrāciju. Tieši tādēļ aptuveni puse lidmašīnu, kas ir Krievijas lidsabiedrību rīcībā, nevar veikt lidojumus uz Ķīnu. Kopumā ar dubultu reģistrāciju ir 480 lidaparāti, kam nu ir liegta ieeja Ķīnas gaisa telpā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu