"Būs jauni rekordi" jeb kāda būs atjaunotā lielākā lidmašīna pasaulē (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pasaulē lielākā lidmašīna AN-225 Mrija Rīgas lidostā 2014. gada 12. jūnijā
Pasaulē lielākā lidmašīna AN-225 Mrija Rīgas lidostā 2014. gada 12. jūnijā Foto: Edijs Pālens/LETA

Ukrainā tiks būvēta jauna lidmašīna AN-225 “Mrija”. Aviobūves kompānijas “Antonov” konstruktori jau sākuši darbu pie jaunā lidaparāta projektēšanas, un tā tiks būvēta, balstoties uz iepriekšējo lidaparātu. Paredzams, ka šis modelis būs vēl iespaidīgāks nekā iepriekšējā “Mrija”.

“Antonov” galvenais konstruktors Vladislavs Vlasiks Ukrainas televīzijas kanālam TSN sacīja, ka pašlaik notiek aktīvs darbs, lai radītu jaunu lidmašīnu, kas aizstās karā iznīcināto.

Pašlaik tiek veikta iznīcinātās lidmašīnas atlikušās fizelāžas demontāža. Speciālisti meklē detaļas, kuras nav cietušas, kā arī citus konstrukcijas elementus, kurus varētu izmantot arī jaunajā lidaparātā.

Jaunais AN-225 lidaparāts tiks radīts uz “Mrijas” un tās nepabeigtā “dvīņubrāļa” bāzes. Ārēji šis lidaparāts neatšķirsies no oriģinālā lidaparāta, taču iekšēji tā būs pilnīgi jauna lidmašīna ar mūsdienīgu aprīkojumu.

“Jaunā “Mrija” būs vēl jaudīgāka nekā iepriekšējais lidaparāts. Tāpat tā būs vismaz desmit tonnas vieglāka, kas nozīmē, ka ar šo lidmašīnu varēs pārvadāt vēl vairāk kravas un lidot vēl lielāku attālumu. Pašlaik notiek projektēšana, un jau iezīmējies lidmašīnas tehniskais paraugs. Saprotam, ka AN-225 ir jāmodernizē. Nebūtu prātīgi šo lidaparātu atjaunot tādā stadijā, kāds tas bija pirms tam,” sacīja Vlasiks.

AN-225 izbūve ir ļoti dārgs process, taču finansējumu gatavi piešķirt starptautiskie donori.

“Lidmašīnas “Mrija” atjaunošana ir simboliska – gluži kā Ukrainas pašas atjaunošana. Tiklīdz “Mrija” tiks atjaunota, varēsim teikt, ka arī Ukrainas aviācijas rūpniecība, kā arī pati Ukraina būs atjaunojusies. Tāpat kā “Mrija”, arī Ukraina tiks būvēta no jauna un kļūs jaudīgāka,” teica Vlasiks.

AN-225 (zināma kā “Mrija” (no ukraiņu valodas – sapnis)) bija lielākā lidmašīna pasaulē, kas jebkad uzbūvēta un kas piedalījās gaisa satiksmē. Šā modeļa lidmašīna bija uzbūvēta vienā eksemplārā un tika izmantota kravu pārvadājumiem. Lidaparāts tika iznīcināts 2022. gada februārī, kad Krievijas okupācijas spēki uzbruka Hostomeļas lidlaukam.

2014. gada vasarā “AN-225 Mrija” bija apskatāma arī Rīgas lidostā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu