Silīcija ielejas bankas krahs: Pasaules finanšu sektorā milzīgi zaudējumi

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Finanšu sektora akciju vērtība visā pasaulē divu dienu laikā kritusies par 465 miljardiem dolāru, jo investori pārtraukuši ieguldīt finanšu iestādēs. Liela investoru piesardzība ir vērojama gan ASV, gan citviet pasaulē, vēsta “Bloomberg”.

Ir bažas, ka finanšu kompānijas var izjust negatīvu ietekmi, ņemot vērā “Silicon Valley Bank” (SVB) krahu. Jau pašlaik investori faktiski pārtraukuši investīcijas finanšu kompāniju obligācijās un citos instrumentos.

Kopējā “MSCI World Financials” un “MSCI EM Financials” indeksos esošo uzņēmumu tirgus vērtība divu darba dienu laikā ir kritusies par 465 miljardiem dolāru. ASV reģionālās bankas cietušas visvairāk, jo reģionālo banku indekss KBW pirmdien kritās par 7,7%, kas ir lielākais kritums kopš 2020. gada jūnija.

Tāpat zaudējumi turpinājuši pieaugt arī otrdien, jo “MSCI Asia Pacific Financials” indekss zaudēja 2,7% savas vērtības. Japānas “Mitsubishi UFJ Financial Group” tirgus vērtība kritās par 8,3%, Dienvidkorejas “Hana Financial Group” kritums par 4,7%, bet Austrālijas “ANZ Group Holdings” zaudēja 2,8%.

Obligāciju ienesīgums pirmdien samazinājās, jo bija gaidāms, ka Federālā rezervju sistēma atturēsies no procentu likmju celšanas, ņemot vērā satricinājumus banku sistēmā.

Arī Eiropas banku un apdrošinātāju akcijas pirmdien ievērojami kritās. “Credit Suisse Group” akciju vērtība nokritās par 15%, sasniedzot jaunu rekordzemu līmeni.

Tāpat pirmdien viena no lielākajām Eiropas Bankām – britu HSBC par vienu mārciņu izpirka vietējo SVB meitasuzņēmumu, kas pirms dažām dienām pieredzēja krahu.

Tikmēr ASV Federālā noguldījumu apdrošināšanas korporācija izskata iespēju radīt fondu, kas ļautu pārņemt kontroli pār SVB aktīviem un atgriezt līdzekļus noguldītājiem.

SVB bankrots kļuva par lielāko bankas krahu pēdējo 10 gadu laikā, jo tā galvenā klientu bāze – tehnoloģiju jaunuzņēmumi finansiālu problēmu dēļ sāka izņemt savus uzkrājumus no bankas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu