Pentagona pārstāvis: citplanētieši mūs varētu izspiegot ar sīkām zondēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vai pastāv iespēja, ka kaut kur Saules sistēmā lidinās citplanētiešu kosmosa kuģis, ar sīkām zondēm izspiegojot planētas? Hārvarda Universitātes zinātnieks un Pentagona pārstāvis saka, ka jā.

Pētījuma melnrakstā abi pētnieki raksta, ka mūsu Saules sistēmā varētu eksistēt ārpuszemes izcelsmes kosmosa kuģis, ar “pieneņpūkām” jeb sīkām zondēm izzinot savu apkārtni, gluži kā cilvēks ar savām zondēm pēta sev apkārt esošās planētas.

Hārvarda Universitātes astronoms Avi Lēbs un Pentagona pārstāvis Šons M. Kērkpatriks sava pētījuma uzmetumu publicēja 7. martā. Tas nav oficiāls Pentagona dokuments un ir radīts sadarbībā ar ASV Aizsardzības departamentu. Pagaidām pētījumu nav recenzējuši citi zinātnieki.

Lēbs ir pazīstams ar savu darbu starpzvaigžņu objekta Oumuamua pētniecībā. Cigāra formas objektu astronomi pirmo reizi pamanīja 2017. gadā, sākotnēji domājot, ka tā ir komēta. Tiesa, tā garenā forma, “astes” trūkums un fakts, ka objekts virzās prom no Saules, lika noraidīt komētas teoriju. Vēlāk Lēbs izvirzīja teoriju, ka Oumuamua ir citplanētiešu kosmosa kuģis.

Sešus mēnešus pēc Oumuamua pietuvošanās Zemei uz mūsu planētas nogāzās aptuveni metru diametrā liels starpzvaigžņu meteorīts. Lai arī tas nav saistīts ar Oumuamua, tomēr lika Lēbam aizdomāties.

Šī dīvainā sakritība viņu iedvesmoja radīt teoriju par to, ka visumā eksistē mākslīgi radīts objekts, kas potenciāli varētu būt citplanētiešu mātes kuģis. Pietuvojoties Zemei un citām planētām, no tā atdalās sīkas zondes, kas paredzētas planētu pētīšanai.

Pētījumā vēstīts, ka šādas zondes varētu būt izveidotas tā, ka astronomi tās nespēj pamanīt. Tās vienkārši būtu pārāk mazas.

Citplanētiešiem varētu būt interese pētīt akmeņainas Saules sistēmas planētas ar atmosfēru. No attāluma Venera, Zeme un Marss izskatās visai interesantas planētas. Zemi citplanētieši varētu īpaši iekārot, jo šeit ir šķidrs ūdens.

Paši citplanētieši pat varētu neatrasties uz mātes kuģa. Varbūt tie vispār vairs neeksistē, mātes kuģim peldot cauri visumam bez kapteiņa.

Lielākā daļa zvaigžņu ir veidojušās miljardiem gadu pirms Saules. Apdzīvota planēta, uz kuras saimnieko inteliģenta dzīvība, zondes visā kosmosā varētu sūtīt jau ilgi pirms Zemes rašanās. Šīs zondes varētu joprojām darboties – pat tad, ja to radītāji jau sen vairs neeksistē.

Kopš Lēbs pirmo reizi ieminējās, ka Oumuamua varētu būt citplanētiešu kosmosa kuģis, viņš izpelnījies skarbu kritiku no saviem kolēģiem. Kādā pētījumā, kas 2019. gadā publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy”, rakstīts: ideja, ka Oumuamua Zemes tuvumā ir nosūtīts ar mērķi, ir provokatīva un nepamatota.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu