Vairs nekompensēs elektroenerģijas izmaksu pieaugumu visiem juridiskajiem lietotājiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Līdz ar marta beigām pārtrauks kompensēt elektroenerģijas izmaksu pieaugumu visiem juridiskajiem lietotājiem, tostarp uzņēmējiem, valsts un pašvaldību iestādēm, izglītības iestādēm slimnīcām un citām iestādēm, norādīja Klimata un enerģētikas ministrijā.

No 2022.gada 1.oktobra līdz šodienai, 31.martam valsts juridiskiem lietotājiem kompensēja elektroenerģijas izmaksu pieaugumu 50% apmērā virs elektroenerģijas cenas 160 eiro par vienu megavatstundu (eiro/MWh). Atbalsts juridiskajiem lietotājiem tika piešķirts automātiski, kompensāciju pārskaitot elektroenerģijas tirgotājiem.

Iepriekš ziņots, ka šā gada janvārī valdība atbalstīja 473,347 miljonu eiro pārdali energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumiem.

Kā norāda Ekonomikas ministrijā (EM), finansējums pārdalīts no budžeta resora programmas "Finansējums Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā noteikto terminēto atbalsta pasākumu īstenošanai" uz EM budžeta programmu "Valsts atbalsta programmas".

Vienlaikus EM piedāvātais risinājums paredz kompensēt 50% no centralizētās siltumapgādes izmaksu pieauguma, ja siltumenerģijas tarifs nepārsniedz 150 eiro/MWh. Ja siltumenerģijas tarifs pārsniedz 150 eiro/MWh, tad izmaksu pieaugums tiks kompensēts 90% apmērā. Jāuzsver, ka 90% apmērā tiks kompensētas tikai starpības starp 150 eiro/MWh un tarifu, kas pārsniedz šo likmi.

Tāpat paredzēts noteikt dabasgāzes tirgus cenu mājsaimniecībām identisku regulētās dabasgāzes cenai - 108,7 eiro/MWh no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim. Starpību starp tirgus cenu un 108,7 eiro/MWh sedz valsts kompensācija dabasgāzes tirgotājiem.

Risinājums paredz noteikt visām mājsaimniecībām elektroenerģijas patēriņa pirmo 100 kilovatstundu (kWh) cenu par fiksētu maksu 160 eiro/MWh no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim. Starpību starp tirgus cenu un 160 eiro/MWh sedz valsts kompensācija elektroenerģijas tirgotājiem. Mājsaimniecības lietotājs par elektroenerģijas patēriņu virs 100 kWh maksā atbilstoši elektroenerģijas tirdzniecības līgumā noteiktajai cenai.

Savukārt, ja saimnieciskās darbības veicējs nav juridiskais lietotājs, tad tā līdz ar visām fiziskajām personām saņems mājsaimniecībām paredzēto atbalstu. Līdz ar to atbalstu vienā no formām saņem visi saimnieciskās darbības veicēji - gan fiziskas personas, gan juridiskas personas. Tādējādi piemērojot šajā punktā definēto atbalstu visiem juridiskajiem lietotājiem neveidojas selektivitāte, tāpēc atbalsta pasākums nav uzskatāms par valsts atbalstu un attiecīgi nav jāskaņo ar Eiropas komisiju, norāda EM.

Kompensācijas administrēšanu arī papildus ieviešamajos elektroenerģijas un dabasgāzes cenu griestu pasākumos nodrošina Būvniecības valsts kontroles birojs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu