Kā reģionālie ražotāji var sākt sadarbību ar veikalu tīklu ELVI?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ne reizi vien ir dzirdēts, ka mazie uzņēmēji savu produkciju nevar saražot tādā apjomā, lai nodrošinātu lielajām tirdzniecības ķēdēm, kas savukārt ierobežo viņu konkurētspēju un attīstības perspektīvas. ELVI tam ir risinājums, jo uzskatām, ka arī mazajam biznesam jādod iespēja augt, nodrošinot labus noteikumus jeb vispirms sākot preču pārdošanu tuvākajiem veikaliem, tādējādi nodrošinot reģionālo ražojumu pārstāvību veikalos, lai pēc tam laika gaitā kļūtu jau redzami visā Latvijā. Kā tas ir iespējams?

Aptuveni 20% no visiem veikalu tīkla ELVI piegādātājiem ir tieši nelieli reģionālie ražotāji, kas savu produkciju piegādā vien dažiem ražotnei tuvumā esošajiem veikaliem vai centralizētai loģistikai, kas pēc tam organizē produktu izvadāšanu pa tirdzniecības vietām. Kā norāda ELVI partnera SIA “DMI” īpašnieks Mareks Kronbušs no Bauskas, viņam ir svarīgi nodrošināt pircējiem iespēju iegādāties vietējos ražojumus, tostarp medu, dārzeņus u.c. “Mēs jau gaidām jauno ražu, lai cilvēki varētu izgaršot arī tepat netālu augušos zaļumus.

Kad izveidojam sadarbību ar kādu no vietējiem reģionāliem ražotājiem, arī viņiem tas ir ieguvums, jo informācija nonāk visu tīkla veikalu sistēmā, kas nozīmē, ka arī citiem iespēja veikt pasūtījumus.

Šī sajūta, ka esam vietējas nozīmes veikals, mums ir būtiska,” saka M.Kronbušs. Līdz ar centralizētas preču loģistikas attīstību vietējo preču pieejamība dažādos veikalos ir paplašināta un būtiski pilnveidota arī sadarbība ar reģionālajiem ražotājiem.

Lai sāktu sadarbību ar veikalu tīklu ELVI, reģionālajiem ražotājiem jāreģistrē sava darbība atbilstoši valstī noteiktajai likumdošanai, jāiesūta savu ražoto preču piedāvājums uz e-pastu, un attiecīgo preču kategorijas vadītājs sazināsies ar konkrēto ražotāju, lai izvērtētu sadarbības iespējas.

“Atšķirībā no citiem veikalu tīkliem, ELVI ir vietējas izcelsmes, kas nozīmē, ka vēlamies saviem pircējiem nodrošināt arī plašu Latvijas ražotāju preču sortimentu.

Lai gan mūsu iedzīvotājiem vienmēr svarīga bijusi preču cena, arī izcelsme un kvalitāte spēlē būtisku lomu, tādēļ esam atvērti sarunām ar reģionāliem un arī lokāliem ražotājiem par potenciālo sadarbību,” saka ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Sadarbība izdodas veiksmīga, ja ražotāja piedāvātās preces tirgū ir pieprasītas un, ja ražotājs var garantēt regulāru piegādājamo produktu apjoma saražošanu. Gadījumā, ja precēm tirgū ir maz analogu un ražotājs ir gatavs sadarboties produkta virzīšanai tirgū, izmantojot ELVI piedāvātos bezmaksas mārketinga instrumentus, abas puses būs ieguvējas un sadarbību izdosies realizēt veiksmīgi.

Mēdz būt gadījumi, kad līgumattiecības nav ilgstošas, bet tas visbiežāk ir tad, ja konkrētie ražojumi ir ļoti specifiski un pircēju interese par tiem ir neliela. Tāpat arī var gadīties, ka produkti ir vairāk piemēroti, piemēram, gadatirgiem vai citiem tirdziņiem, kad pircēji tos var labāk aplūkot, pakaulēties par cenām vai arī meklē ko ļoti specifisku. Šīs visbiežāk ir ļoti šauras nišas preces un nav piemērotas plašam patēriņam. Pārrunājot konkrētās situācijas ar ražotājiem, sniedzam viņam informāciju par iespējam sadarboties, norādot arī tālākos attīstības virzienus, jo nekad nevar zināt – varbūt ar laiku sabiedrība konkrētos produktus sāks pirkt lielākos apjomos.

Visvairāk Latvijā ražotu produktu ir tieši svaigo preču sortimentā.

Mūsu valstī augusi lielākā daļa no ELVI tīkla veikalos nopērkamajiem dārzeņiem un zaļumiem, piena produktiem, kā arī maizes. Pašmāju produkcija veido arī būtisku daļu no svaigās gaļas sortimenta. Procentuālais sadalījums dažādos veikalos, protams, atšķiras, taču ir veikali, kuros atsevišķās preču grupās var nopirkt tikai mūsu valsts produktus – piemēram, daudzviet ELVI ir nopērkams tikai Latvijā ražots piens.

Gadījumā, ja esat reģionāls vai pat tikai lokāls ražotājs, aicinām sazināties ar tuvāko ELVI veikalu vai centrālo biroju, lai vienotos par sadarbību, jo, iespējams, sāksiet ar vienu tirdzniecības vietu, bet laika gaitā attīstoties un audzējot ražošanas jaudas, uzņēmumam izdosies kļūt par visa tīkla sadarbības partneri!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu