Infografika ⟩ Gada inflācija aprīlī Latvijā samazinājusies līdz 15,1%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro banknotes un monētas.
Eiro banknotes un monētas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu Latvijā pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2022.gada aprīli - palielinājās par 15,1%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 17,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, aprīlī pieaudzis par 20%.

2023.gada aprīlī, salīdzinot ar 2023.gada martu, būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija apģērbam un apaviem (+0,4 procentpunkti), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,1 procentpunkts), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,1 procentpunkts), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,2 procentpunkti) un dažādu preču un pakalpojumu grupai (-0,1 procentpunkts).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,4%.

Noslēdzoties akcijām, cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu pieauga kafijai (+3,1%), konditorejas izstrādājumiem (+1,9%), maizei (+0,9%), pienam (+1,4%), sālim un garšvielām (+6,4%). Dārgāka bija arī cūkgaļa (+1,3%), olīveļļa (+6,3%), makaronu izstrādājumi (+3,6%), gaļas izstrādājumi (+1,5%).

Savukārt lētāki bija svaigi dārzeņi (-1,2%) un svaigi augļi (-0,7%). Akciju ietekmē cenas samazinājās arī sieram un biezpienam (-1,2%), olām (-2,3%), augu eļļai (-3,4%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 1%. Tabakas izstrādājumi sadārdzinājās vidēji par 1,9%. Mēneša laikā dārgāki kļuva stiprie alkoholiskie dzērieni (+1,1%), galvenokārt noslēdzoties akcijām viskijam un brendijam.

Apģērbu un apavu vidējais cenu līmenis aprīlī pieauga par 7%. Turpinoties pavasara-vasaras sezonas preču nonākšanai tirdzniecībā, apavu cenas pieauga par 20,9%, bet apģērbi sadārdzinājās par 3,2%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 1,2%. Būtiskākais cenu kritums grupā mēneša laikā bija elektroenerģijai. Lētāks bija cietais kurināmais un siltumenerģija. Savukārt dārgāka bija mājokļa īres maksa un mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi mēneša laikā kļuva lētāki par 0,4%, ko lielākoties ietekmēja degvielas cenu kritums par 1,1%. Dīzeļdegvielas cenas samazinājās par 4,2%, auto gāzes - par 0,1%, savukārt benzīna cenas pieauga par 2,8%. Dārgāki bija pasažieru aviopārvadājumi un pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas mēneša laikā samazinājās par 1,4%. Galvenokārt akciju ietekmē lētākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija barībai lolojumdzīvniekiem, televīzijas abonēšanas maksai, ēdināšanas pakalpojumiem, zobārstniecības pakalpojumiem un viesnīcu pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Savukārt lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeņa pieaugumu 2023.gada aprīlī, salīdzinot ar 2022.gada aprīli, bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (+5,8 procentpunkti), pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+5,3 procentpunkti), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,8 procentpunkti), kā arī dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,7 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 20,2%.

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+38,8%), konditorejas izstrādājumiem (+23,3%), miltiem un citiem graudaugiem (+15,9%). Dārgāka bija žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+21,8%), mājputnu gaļa (+20%), gaļas izstrādājumi (+18,2%). Cenas pieauga sieram un biezpienam (+15,9%), olām (+28%), piena produktiem (+12%). Gada laikā cenas kāpa svaigiem dārzeņiem (+24,6%), kafijai (+24,6%), svaigiem augļiem (+14,4%), cukuram (+63,9%), saldējumam (+26,5%) un šokolādei (+21,2%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 8,1%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 8,3%, sadārdzinoties alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 7,8%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 35,8%. Gada laikā būtiskākais cenu pieaugums bija siltumenerģijai (+60,2%), elektroenerģijai (+56,2%), dabasgāzei (+79,5%) un cietajam kurināmajam (+26%). Sadārdzinājās ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, kā arī atkritumu savākšana.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā kāpa par 10%. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, zobārstniecības pakalpojumi, ārstu speciālistu pakalpojumi.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā kāpa par 12,8%, sadārdzinoties barībai lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, ziediem, televīzijas abonēšanas maksai, laikrakstiem un žurnāliem, personālajiem datoriem, kancelejas precēm un zīmēšanas piederumiem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 15,8%. Dārgāki bija ēdināšanas pakalpojumi, tostarp cenu kāpums bija restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem - par 13,6%, ēdnīcu pakalpojumiem - par 18,8% un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem - par 18,1%. Gada laikā sadārdzinājās arī viesnīcu pakalpojumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas gada laikā palielinājās par 14,3%, ko būtiski ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāki bija frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, uzturēšanās izmaksas veco ļaužu pansionātos, autotransportlīdzekļu apdrošināšana.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums gada laikā bija telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, apģērbiem, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem. Savukārt degvielas cenas samazinājās par 10,8%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu