Ir iemesls optimismam jeb gāzes cenas Eiropā turpina kristies (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Dabasgāzes cenas Eiropā ziemas mēnešos kritās, ņemot vērā zemo pieprasījumu. Arī pašlaik gāzes krājumi Eiropas valstīs ir lielāki nekā parasti, un tas ļauj ar lielākām cerībām gatavoties nākamajai apkures sezonai, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Nīderlandes biržās bāzes nākotnes līgumi nākamā gada februāra piegādēm kritās par 8,5% - nokrītoties līdz aptuveni 51 eiro par megavatstundu. Arī cenas piegādēm decembrī un janvārī būtiski kritušās, un vismaz pašlaik tas rada lielāku optimismu par gaidāmo apkures sezonu, nekā tas bijis iepriekš.

“Bloomberg” pauž, ka pieaug pārliecība par to, ka tirgus spēs izturēt jebkādus potenciālos satricinājumus, ko radījis cenu pieaugums pagājušajā gadā, kad Krievija būtiski ierobežoja gāzes piegādes, tādējādi reaģējot uz Eiropas noteiktajām sankcijām, kas pret agresoru tika īstenotas kara Ukrainā dēļ.

“Pašlaik Eiropa ir ceļā pretim patērētāju vajadzību apmierināšanai, kā arī uz drošu rezervju izveidi gaidāmajai ziemai. Tiek darīts viss, lai arī vājākas ekonomikas gadījumā gāzes tirgus neciestu,” norādīja “Citigroup” analītiķis Frančesko Martoča.

“Ir notikušas daudzas korekcijas, ko radījis pieprasījums, un arī ražošanas sektors ir spējis tikt galā ar gāzes cenu pieaugumu,” piebilda analītiķis.

Pašlaik gāzes krātuvju aizpildījums Eiropā ir neparasti augsts – aizvadītās apkures sezonas beigās gāzes apjoms ir 63%. Kopš gada sākuma gāzes rezerves gan ir būtiski mazinājušās, taču Eiropai ir izdevies nodrošināt stabilas piegādes, kā arī liela loma šeit maigajiem laikapstākļiem un elektroenerģijas ražošanai no atjaunīgajiem energoresursiem.

Pēc “Wood Mackenzie Ltd.” analītiķes Rozalīnas Halsas teiktā, rūpnieciskā sektora pieprasījums Eiropā no janvāra līdz aprīlim bijis par 20% zemāks nekā vidēji pēdējos piecos gados.

“Lai arī atsevišķas valstis ir samazinājušas pieprasījuma līmeņa kritumu, tas neliecina par pilnīgu ekonomikas atkopšanos. Drīzāk šeit jārunā par noskaņojuma uzlabošanos,” norādījusi eksperte.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu