"Rīgas mežu" apgrozījums pieaudzis, peļņa samazinājusies

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Šogad pirmajā ceturksnī pašvaldības uzņēmuma "Rīgas meži" apgrozījums bija 4,933 miljoni eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2022.gada pirmajā ceturksnī. Savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 47,2% un bija 415 000 eiro, liecina uzņēmuma publicētā informācija.

Tostarp visvairāk ieņēmumu "Rīgas meži" šogad pirmajā ceturksnī guva no pārdotajiem apaļkokiem un zāģmateriāliem. Ieņēmumi no apaļkoku pārdošanas veidoja 2,015 miljonus eiro, kas ir par 17,1% vairāk nekā pagājušā gada pirmajos trijos mēnešos, bet no zāģmateriāliem - 894 000 eiro, kas ir par 31,3% mazāk.

Finanšu pārskatā norādīts, ka 2023.gada janvārī un februārī mežizstrādes apmēri veidoja 78% no plānotā apmēra. To ietekmēja ārkārtējās situācijas izsludināšana egļu astoņzobu mizgrauža aktivitātes samazināšanai.

"Rīgas mežu" vadība uzsver, ka mežizstrādes darbi tika pārplānoti, aizvietojot rīkojuma darbības laikā ierobežotās cirsmas ar citām platībām. Tādējādi martā mežizstrādes apmēri tika kāpināti un kopumā 2023.gada pirmajā ceturksnī apaļkoku sagatavošanas apmērs bija plānotajā līmenī, bet koksne netika pilnībā izvesta un realizēta. "Rīgas meži" šogad pirmajos trijos mēnešos sagatavoja par 7000 kubikmetru vairāk apaļkoksnes nekā 2022.gada attiecīgajā periodā.

Tāpat uzņēmumā norāda, ka šogad pirmajos trijos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn apaļkoka vidējā cena palielinājās par 6%, bet zāģmateriālu cena samazinājās par 21%.

Vienlaikus pirmajā ceturksnī uzņēmums pamatlīdzekļos ieguldīja 245 000 eiro, tostarp iegādāts iekrāvējs kokaudzētavā un aprīkojums dārzu un parku uzturēšanai un mežizstrādes un mežu kopšanas darbiem. Uzņēmuma vadība atzīmē, ka šogad plānots investēt būtiski vairāk nekā pērn.

"Rīgas mežu" vadība arī norāda, ka šogad plānots piedalīties divos Lauku atbalsta dienesta (LAD) projektos par mežizstrādes automatizētas plānošanas algoritmu un jaunaudžu kopšanas darbu gaisa kuģu sistēmu.

Tāpat uzņēmums piedalīsies Eiropas Savienības (ES) pētniecības un inovāciju programmas "Horizon-Miss-2022-Soil-01" projektā par augsnes bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu funkciju un pakalpojumu sasaiste dažādos zemes lietojumu veidos.

Vienlaikus "Rīgas meži" informē, lai sekmētu inovāciju radīšanu un izglītības procesa pilnveidi martā parakstīts sadarbības memorands un līgums starp "Rīgas mežiem" un Rīgas Tehnisko universitāti (RTU).

Uzņēmumā uzsver, ka turpmāk viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir identificēt un analizēt alternatīvos ieņēmumu avotus, kas nav tiešā veidā saistīti ar koksnes produktu ražošanu un pārdošanu.

Vienlaikus "Rīgas meži" skaidro, ka pirms sākt, piemēram, atjaunojamās enerģijas ražošanu, vēsturisko kūdras ieguves lauku attīstību vai kokaudzētavas ražošanas attīstību, pārejas periodā no 2023. līdz 2025.gadam jāveic potenciālo biznesa virzienu finanšu plānošana, investīciju pamatotības padziļināta izpēte un citi priekšdarbi.

Jau vēstīts, ka "Rīgas mežu" apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 21,348 miljoni eiro, kas ir par 21,5% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa saruka 4,4 reizes un bija 2,064 miljoni eiro.

Rīgas pašvaldībai piederošā kompānija "Rīgas meži" reģistrēta 2008.gadā. Kompānija apsaimnieko 62 000 hektāru meža, 399 hektārus Rīgas parku un apstādījumus, kā arī atbild par kultūras un atpūtas parku "Mežaparks".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu