Kāpēc zirgi guļ stāvus?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Zirgs
Zirgs Foto: Unsplash

Ja kādreiz esi naktī nonācis zirgu stallī vai ganībās, tad zināsi, ka tie reti kad miegu bauda apgūlušies. Kāpēc tā?

Tas saistīts ar izdzīvošanu, proti, zirgi guļ, stāvot kājās, lai vienmēr būtu gatavi bēgt no plēsēja nagiem. Vienkārši sakot, zirgi ir lieli dzīvnieki, un tiem nepieciešams liels daudzums enerģijas, lai no guļus stāvokļa pieceltos kājās. Ja, atmostoties no miega, tu jau esi kājās, tad tev ir daudz lielākas iespējas izvairīties no plēsoņas. Tas pats attiecas arī uz citiem lielajiem zālēdājiem, piemēram, zebrām, bizoniem, ziloņiem un žirafēm. Visi šie dzīvnieki ir spējīgi gulēt stāvus. Tiesa, pareizāk to būtu dēvēt par snaudu, jo gadījumā, kad briesmu risks ir mazs, šie dzīvnieki tomēr izvēlēsies atgulties.

Zirgiem piemīt anatomiskas īpašības, kas ļauj tiem tīri ērti snaust, stāvot kājās, piemēram, virkne īpašu cīpslu un saišu. Kad zirgs atslābina kāju muskuļus, šīs cīpslas un saites nostabilizē plecu un kāju locītavas, lai zirgs varētu stāvēt, pārāk nesasprindzinot muskuļus. Lai zirgs varētu baudīt dziļāku miegu, tam tomēr būs jānoguļas.

“Lielāko daļu miega laika zirgi pavada stāvus, tomēr tādā stāvoklī tie nesasniedz pilnu REM miegu,” izdevumam “Live Science” teica zirgu uzvedības eksperte Sāra Metloka.

Guļošs zirgs
Guļošs zirgs Foto: Unsplash

Miegā ar ātrajām acu kustībām (REM) cilvēkam rādās sapņi, kā arī muskuļi īslaicīgi kļūst paralizēti. Šajā miega fāzē smadzenes arī apstrādā un sašķiro jaunu informāciju, pārvēršot daļu par ilgtermiņa atmiņām. Cilvēki, kuri piedzīvo nepietiekamu šī miega daudzumu, var saskarties ar grūtībām koncentrēties, garastāvokļa svārstībām, novājinātu imūnsistēmu un šūnu lēnāku atjaunošanos.

Pieauguši zirgi diennaktī bieži spēj iegūt vien piecas stundas miega, no kura lielāko daļu izbauda stāvus. Ir svarīgi, lai zirgam būtu iespēja daļu miega pavadīt guļus, citādi miega trūkums var nopietni apdraudēt dzīvnieka veselību, piemēram, pastāv lielāka iespēja, ka jājot dzīvnieks var paklupt. Tādā veidā var tikt apdraudēta arī jātnieka veselība. Lai dzīvnieks varētu apgulties un laisties dziļā miegā, tam jājūtas droši. Savvaļas zirgu baros zirgi guļ pamīšus, proti, kamēr daļa zirgu guļ apgūlušies, allaž viens vai vairāki gulēs stāvus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu