Igaunijas Banka vēlētos pilnībā atteikties no 1 un 2 centu monētām (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Igaunijas Banka vēlētos pārtraukt 1 un 2 centu monētu izdošanu, ņemot vērā, ka atteikšanās no mazajām monētām būtu vērtīga apkārtējai videi un atvieglotu tirgotāju darbu, vēsta Igaunijas sabiedriskie mediji.

Pēc Igaunijas Bankas skaidrās naudas un infrastruktūras nodaļas vadītāja Raita Roosves vārdiem, banka vēlas mainīt cenu apaļošanas noteikumus, kas liktu izvairīties no 1 un 2 centu vērtajām monētām.

“Ir divi varianti. Pirmais – Eiropas Komisijai centralizēti jāievieš kopējie cenu apaļošanas noteikumi ik pa pieciem centiem. Tomēr pašlaik ne visas valstis tam piekrīt. Dažas valstis jau ir ieviesušas cenu apaļošanu – Somija, Nīderlande, Beļģija, Īrija, Itālija un nesen arī Slovākija,” norāda Roosve.

Ik gadu apgrozībā nonāk ļoti liels skaits 1 un 2 centu monētu, kas sastāda 60% no visām apgrozībā esošajām monētām.

“Šīs mazā nomināla monētas izzudīs no apgrozības, jo parasti ar tām tiek veikts viens darījums. Vairumtirdzniecībā tās tiek izdotas kā atlikums pircējam, kurš pēc tam vairs nevēlas krāmēties ar šīm sīkajām monētām, un tā nereti šīs monētas arī iziet no apgrozības,” skaidroja Roosve.

Kopš Igaunija ieviesa eiro, Igaunijas Banka ieviesusi apgrozībā vairāk nekā 610 tonnas 1 un 2 centu monētu. Ik gadu apgrozībā nonāk papildu 6,7 miljoni 1 centa un seši miljoni 2 centu monētu. Sarkanā metāla monētas rada lielāku kaitējumu apkārtējai videi nekā, piemēram, divu eiro monētas.

“Šīs [mazā nomināla] monētas ir ļoti grūti pārstrādāt. Tām ir dzelzs kodols, uz kā uzklāts plāns vara slānis. Tās nav iespējams pārstrādāt tā, kā to var izdarīt ar lielāka nomināla monētām, kad tās vairs nav derīgas. Lielās monētas, piemēram, eiro vai divu monētas var pārkausēt un no iegūtā materiāla kalt jaunas monētas. Tikmēr vara atdalīšana no dzelzs ir darbietilpīgs metalurģisks process, tas ir – viena centa monētas faktiskā vērtība ir krietni augstāka nekā viens cents,” teica Roove.

Tallinas iedzīvotāji norādījuši, ka viņi neskums pēc mazā nomināla monētām. “Man dzīvē neko nemainīs, vai šīs monētas pazudīs. Domāju, ka tas pat atvieglos dzīvi,” sacīja Tallinas iedzīvotāja Marita.

Pārdevēja Romili Igaunijas Bankas plānu vērtē atzinīgi. “Ar 1 un 2 centu monētām nav viegli. Kasē tās parasti uzkrājas, un ir grūti tikt vaļā no tām,” komentēja Romili.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu