ASV nosaka sankcijas Prigožina kontrolētiem CĀR zelta ieguves un tirdzniecības uzņēmumiem (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV otrdien noteica sankcijas algotņu grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina kontrolētiem zelta ieguves un tirdzniecības uzņēmumiem Centrālāfrikas Republikā (CĀR).

Sankcijas noteiktas kompānijai "Midas Resources", kas pārvalda raktuves CĀR, un zelta un dimantu iepirkšanas uzņēmumam "Diamville" šajā valstī. Abas kompānijas kontrolē Prigožins.

Tāpat sankcijas vērstas pret Apvienoto Arābu Emirātu uzņēmumu "Industrial Resources General Trading", kas ir iesaistīts "Diamville" finanšu darījumos.

Sankcijas aizliedz jebkādus darījumus ar šiem uzņēmumiem, kā arī paredz iesaldēt šo kompāniju aktīvus Savienotajās Valstīs, ja tādi ir.

""Vagner" grupa daļēji finansē savas nežēlīgās operācijas, ekspluatējot dabas resursus tādās valstīs kā CĀR un Mali," norādīts ASV Finanšu ministrijas paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka "Savienotās Valstis turpinās vērsties pret "Vagner" grupas ienākumu plūsmām, lai mazinātu tās ekspansiju un vardarbību Āfrikā, Ukrainā un jebkur citur".

"Vagner" ir līgumi ar vairāku Āfrikas valstu militārajiem režīmiem.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers otrdien, izsakoties par šīm sankcijām, atkārtoti kritizēja "Vagner" algotņus, kas tiek apsūdzēti plašos pārkāpumos Āfrikā.

"Mēs uzskatām, ka visur, kur vien "Vagner" [kaujinieki] dodas, viņi nes līdzi nāvi un postījumus. Viņi nodara kaitējumu vietējiem iedzīvotājiem, iegūst derīgos izrakteņus un izspiež naudu no kopienām, kurās tie darbojas," žurnālistiem sacīja Millers.

"Tāpēc mēs arī turpmāk aicināsim Āfrikas un citu valstu valdības pārtraukt jebkādu sadarbību ar "Vagner"," viņš uzsvēra.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu