Klimata un enerģētikas ministrija: tarifu kāpums īpaši būtisku ietekmi atstās uz 80 000 privātmājām un 17 000 dzīvokļiem (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saistībā ar tarifu kāpumu, Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) aicina mājsaimniecības izvērtēt mājoklī uzstādītās pieslēguma jaudas,  informēja KEM pārstāvji. Tāpat pārstāvji norāda, ka tarifu kāpums īpaši būtisku ietekmi atstās uz aptuveni 80 000 privātmājām un 17 000 dzīvokļiem.

Ministrijā norāda, ka lietotājiem, kuriem mājokļos ir vienas fāzes 16 ampēru (A) pieslēgums, pieslēguma slodze jau šobrīd ir optimāla, līdz ar to samazināt uz mazāku slodzi tehniski nav iespējams.

Vienlaikus tarifu kāpums īpaši būtisku ietekmi atstās uz elektroenerģijas patērētājiem, kuriem mājokļos ir trīs fāžu pieslēgums ar 25A un lielāku slodzi. Latvijā tādas ir aptuveni 80 000 privātmājas un 17 000 dzīvokļu, kuros, iespējams, ir uzstādītas liekas jaudas, proti, jaudas, kas netiek izmantotas, bet par tām ik mēnesi tiek maksāts.

To, kāda ir mājoklī uzstādītā pieslēguma jauda, var noskaidrot "e-st.lv" klientu portālā.

KEM norāda, ka pēdējos gados lietotāju vidū motivācija izvērtēt pieslēguma efektivitāti nav bijusi pietiekami augsta, jo būtiskas atšķirības, piemēram, starp trīs fāžu pieslēguma 20A vai 25A lielu slodzi, uz rēķinu neatstāja. Pieaugot "Sadales tīkls" fiksētajai tarifa daļai iepretim mainīgajai, ietekme uz rēķinu no tā, kāda ir izvēlētā slodze, būs lielāka.

Tāpat ministrijā uzsver, ka, piesakot slodzes samazināšanu, pakalpojums stājas spēkā jau nākamajā dienā, un to lietotāji var veikt jebkurā brīdī.

Pieteikt slodzes samazināšanu var "Sadales tīkls" portālā "www.e-st.lv", izvēloties "Pieteikt pakalpojumu" - "Pieslēgumi" - "Slodzes izmaiņas" - "Slodzes samazināšana".

Vienlaikus ministrijā uzsver, ka slodzes samazināšana ir bezmaksas pakalpojums, bet atjaunošana - maksas, ko veido "Sadales tīkla" atjaunošanas maksa un jaudas uzturēšanas maksa.

Tāpat ministrijā norāda, ka 21.jūnijā stājās spēkā grozījumi atbalsta programmā iedzīvotājiem atjaunojamo energoresursu iegādei. Ar to ražošanas iekārtas jaudas ierobežojums 50% apmērā no pieslēgumā atļautās maksimālās patēriņa slodzes ir atcelts. Lietotāji, kuri saņēmuši atbalstu atjaunojamo energoresursu ražošanas iekārtu uzstādīšanai, ir aicināti samazināt esošās pieslēguma jaudas, kuras palielinājuši kopš iekārtu uzstādīšanas.

Maksa par patērēto elektroenerģiju ir atkarīga no elektroenerģijas cenas, par kādu noslēgts līgums ar lietotāja izvēlēto tirgotāju. "Sadales tīkla" tarifs veido daļu no kopējā elektroenerģijas rēķina, pārējo rēķina daļu veido elektroenerģijas cena un pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Tarifs sastāv no fiksētās un mainīgās daļas (maksa par elektroenerģijas piegādi - tarifa mainīgā daļa, kas atkarīga no patēriņa, maksa par jaudas uzturēšanu - tarifa fiksētā daļa).

Jau ziņots, ka SPRK maijā apstiprināja "Sadales tīkla" un "Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu jaunos tarifus, kas stāsies spēkā 1.jūlijā.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu noteiks, vai ir ir vienas fāzes vai trīs fāžu pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir vienas fāzes pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez PVN. Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar vienas fāzes pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar trīs fāžu pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp trīs fāžu pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs būs par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet trīs fāžu pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu