ISW: Ukrainas pretuzbrukums nevar notikt ātri (7)

LETA/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi minējuši trīs iemeslus, kāpēc Ukrainas spēku vasaras pretuzbrukums nevar notikt ātri.

ISW ziņojumā norādīts, ka krieviem bija laiks pārgrupēties un sagatavoties neizbēgamajai Ukrainas bruņoto spēku operācijai teritorijas atbrīvošanai. Tāpēc Ukrainas karavīri tagad saskaras ar sagatavotām Krievijas aizsardzības pozīcijām, tostarp plašiem mīnu laukiem un lauka nocietinājumiem.

Turklāt Ukrainas armija mēģina veikt apvienotās spēku operācijas bez pārsvara gaisā un ar ierobežotiem manevrēšanas līdzekļiem, piemēram, pretgaisa aizsardzību. Analītiķi uzsver, ka tas ir ārkārtīgi sarežģīts uzdevums. Tāpat Ukrainas armijai bija ierobežots laiks, lai sagatavotos vērienīgam uzbrukumam.

Tajā pašā laikā Ukrainas spēku pavēlniecība, atšķirībā no Krievijas pavēlniecības, optimizē savas operācijas tādā veidā, lai saglabātu savus spēkus uz lēnākas virzības rēķina.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paziņojis, ka Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums ir tikai sācies un turpināsies vēl vairākus mēnešus.

Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs norādījis, ka Ukrainas pretuzbrukums atpaliek no grafika, bet kopumā norit saskaņā ar plānu.

Pēc ekspertu aplēsēm, ukraiņi jau ir atbrīvojuši aptuveni 45% no Krievijas okupētajām teritorijām, ja pieskaita arī Krimu. Neskaitot pussalu, Ukrainas armija jau ir atbrīvojusi aptuveni 61% okupēto teritoriju.

Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara pirmdien pavēstīja, ka Ukrainas armijas uzbrukuma gaitā dienvidu frontē atbrīvota 192 kvadrātkilometru liela teritorija. Savukārt Bahmutas virzienā Ukrainas karaspēks uzbrukuma gaitā atbrīvojis aptuveni 35 kvadrātkilometru lielu teritoriju.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu