FOTO Unikāli! Valmieras novadā izveidots Miniciems (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Santa Paegle Valmieras novadā izveido Miniciemu
Santa Paegle Valmieras novadā izveido Miniciemu Foto: Betija Zariņa/TVNET GRUPA

Santa Paegle Valmieras novadā piepildījusi desmit gadu lolotu sapni par Miniciemu, pati veidojot miniatūras ēku kopijas. Tās atrodas Brenguļu pagasta Jaunvālē, "Paeglīšu" mājā, kuru pavisam nesen iegādājusies un iekārtojusi pati savām rokām.

Santa nedaudz ieskicē, kādi ir sagatavošanās darbi vēl pirms maketu radīšanas. Ar ēkām, kuras iespējams dzīvē aplūkot, esot krietni vienkāršāk - apsekošana, uzmērīšana, informācijas meklēšana.

Foto: Santa Paegle Valmieras novadā izveido Miniciemu

Galvu vairāk sanāk palauzīt pie tām ēkām, kuras skārušas laika zobs vai uguns liesmas, kā, piemēram, Brenguļu pamatskolu. Protams, tiek veikta apsekošana un uzmērīšana, plānu iegūšana, bet tam klāt vēl darbs ar arhīvu.

Tikai tad tiek veikti aprēķini un makets samazināts mērogā 1:25.

Nācies pieslīpēt savas prasmes un apgūt ko jaunu, piemēram, strādāt ar figūrzāģi, frēzi, fleksi un tamlīdzīgiem instrumentiem, kas lieti noder būvniecības procesā. Miniatūru veidošanā talkā nāk arī 3D printeris.

Foto: Betija Zariņa/TVNET GRUPA

Stāmerienas pils ir pati jaunākā un viena no greznākajām ēkām Santas izlolotajā Miniciemā. Savukārt Alūksnes Jaunā pils ir tapusi Covid-19 laikā deviņus mēnešus. Nesteidzoties un soli pa solim. Santa saka:

"Ir dienas, kad atnāku uz darbnīcu un saprotu - nē, šodien maketam klāt neķeršos, pietiks tikai ar darbnīcas uzkopšanas darbiem."

Nākotnes ieceru Santai netrūkst - Miniciems paplašināsies un papildināsies ar jaunām ēkām. Pēc kāda laika ciema kolekcijai pievienosies patlaban topošā Grundzāles muiža.

Runājot par to, Santa piebilst, ka arvien vairāk gribas veidot maketus jau zudušajām ēkām, no kurām pāri palikušas vien drupas, jo tām ir sava vēsture un pievienotā vērtība.

Miniciemu paguvuši apskatīt aptuveni 500 apmeklētāju no Latvijas, Šveices, Zviedrijas un Skotijas.

Miniciems apmeklētājiem ir atvērts no ceturtdienas līdz sestdienai, bet var gadīties, ka veiktas kādas izmaiņas, tamdēļ vēlams piesekot aktuālajai informācijai "Facebook" lapā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu